Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

U ponedjeljak se nastavljaju razgovori o najavljenom poskupljenju struje

U ponedjeljak se nastavljaju razgovori o najavljenom poskupljenju struje
Sastanak koji je danas, 05, oktobra 2021. godine održan u Vladi FBiH, okončan je bez postignutog dogovora o najavljenom poskupljenju struje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH, uprave Javnog poduzeća Elektroprivrede BiH, federalni premijer Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Dogovoreno je da će se razgovori nastaviti u ponedjeljak uz prisustvo istih učesnika, te da se prije bilo kakve odluke mora uraditi detaljna analiza tržišta država u regionu, ali i RS-a.

"U ponedjeljka ćemo pokušati pronaći najbolji model. Treba iskoristiti i podatke rasta i podatke rasta te cijene u regionu i naći zajedničko rješenje koje će biti prihvatljivo za obje strane. Treba imati na umu da je EPBiH u tranzicijskom periodu prelaska proizvodnje električne energije s uglja na obnovljive izvore energije", rekao je Džindić.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je kako je tokom cijele 2021. godine zabilježeno povećanje cijene električne energije na tržištu uzrokovano povećanjem cijena energenata.

"Politika BiH do sada je bila da prati cijene na mađarskoj berzi. U prethodnim godinama nije imala velike varijacije, ali ove godine se desio ogroman porast. To je previsoka cijena za našu privredu. U ponedjeljak ćemo pokušati pronaći rješenje. Morat ćemo mijenjati naše interne pravilnike", rekao je Andelija.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je rekao kako su neke kompanije već potpisale ugovor o povećanju od 120 posto.

"Nadamo se da ćemo sjesti i napraviti dogovor. Mora biti povećanje ali nikako u ovom obimu kao što je najavljeno. Moramo dogovoriti koliko je to prihvatljivo za sve strane u ovom postupku" naglasio je Smailbegović.