Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
FBiH: Od januara do maja izvoz u prosjeku rastao za 2,56 posto, a uvoz za 2,01
U maju ove godine ostvaren je uvoz u vrijednosti 1.723.551.000 KM, što je za 0,1 posto manjeu odnosu na april 2024., odnosno 2,1 posto više u odnosu na maj 2023. godine.
BHRT 20.06.2024.
MMF od bh. vlasti traži ukidanje subvencija za električnu energiju i poreznih olakšica
"Rast je prošle godine usporio i dostigao 1,7 posto, sa 4,2 posto, koliko je iznosio 2022., ali će se, prema projekcijama, ove godine povećati na 2,5 posto te će u srednjoročnom periodu ostati na nivou od približno tri posto", ukazali su.
KLIX 20.06.2024.
Zakon o posredovanju u zapošljavanju olakšao bi proces zapošljavanja i radnicima i poslodavcima
Krajem mjeseca u Federaciji BiH će se usvojiti Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju, što će na način dugoročne reforme odvojiti aktivne od pasivnih tražioca posla, rekao je za FTV ekonomski analitičar Admir Čavalić.
FTV 20.06.2024.
36. sjednica Vlade FBiH
Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca; Utvrđen Nacrt zakona o društvenom poduzetništvu u Federaciji BiH; Utvrđen Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu Federacije BiH; Počinje izrada Strategije razvoja trgovine Federacije BiH za period 2025-2031. godina; Odluka o izradi Strategije razvoja industrije građevinskog materijala FBiH za period 2026-2035. godina
VLADA FBiH 20.06.2024.
Zaključane cijene za 50 proizvoda, donosimo spisak
‘’Projekat ‘’Zaključavamo cijene’’ baziran je na dobrovoljno-dogovornoj osnovi i pokrenut na inicijativu Federalnog ministarstva trgovine uz participiranje Udruženja poslodavaca, Sindikata trgovine, udruženja potrošača i domaćih proizvođača, te kao takav predstavlja jedan sasvim novi modaliteta partnerskog odnosa svih relevantnih aktera u oblasti trgovine’’, podsjetila je Merima Maslo, savjetnica ministra trgovine.
N1 20.06.2024.
Izdate preporuke poslodavcima za zaštitu radnika zbog visokih temperatura: "Preporučuje se poslodavcima da razmotre..."
Ministarstvo preporučuje poslodavcima da prilagode organizaciju radnog vremena tako da početak radnog vremena bude usklađen s trenutnim vremenskim uslovima. Osim toga, poslodavci bi trebalo da omoguće adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, organima vlasti te drugim pravnim osobama, kao i na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama.
OSLOBOĐENJE 20.06.2024.
Predstavljen tekst zakona o šumama u Federaciji BiH
Na konferenciji je istaknuto kako Federacija BiH zbog nepostojanja zakona na ovoj razini vlasti, nema značajnog utjecaja na rješavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti, kao što su bespravna sječa šume i bespravno zauzimanje državnog šumskog zemljišta, smanjeni prihodi od šuma, selektivna primjena kantonalnih zakona, nepoštivanje planiranog i obveznog ulaganja u obnovu šuma, ugrožena stabilnost šuma, kontinuirano smanjuje zaliha kvalitetne drvne mase u šumama, nepostojanje osnova za prikupljanje novih sredstava za financiranje projekata u oblasti šumarstva, nemogućnost usvajanja Šumarskog programa Federacije BiH, a samim tim i nemogućnost pristupa financijskim sredstvima iz različitih EU fondova koja se dodjeljuju pod povoljnim uvjetima.
BLJESAK.INFO 20.06.2024.
Prihvaćene inicijative koje vode ka putnoj deblokadi TK
Vlada TK podržava sve inicijative pokrenute na Konferenciji a tiču se sveobuhvatne rekonstrukcije i modernizacije magistralnih cesta, izgradnje nove dionice magistralne ceste M-18 Šićki Brod - Đurđevik, koja podrazumijeva obilaznicu oko Grada Živinice, izgradnja autoceste Tuzla-Brčko-Orašje (Autocesta 2) kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd, izgradnje autoceste Doboj - Tuzla - Zvornik te izgradnje autoceste Tuzla - Žepče (Autocesta 3) kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd. Vlada TK također je prihvatila zaključke u vezi sa modernizacijom I izgradnjom željeznica. U prvom redu je to rekonstrukcija, elektrifikacija i signalizacija željezničkih pruga na području TK te izrada neophodne studijsko-projektne dokumentacije s ciljem izgradnje nove željezničke pruge Vareš - Banovići - Živinice (krak do Međunarodnog aerodroma Tuzla).
AKTA 20.06.2024.
U BiH prosječna neto plata u aprilu 1.374 KM, a bruto plata 2.125 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini za april 2024. godine iznosila je 1.374 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 posto, a realno je viša za 1,5 posto u odnosu na mart ove godine kada je iznosila 1.353 KM.
BHRT 19.06.2024.
Poslodavci iz USK ukazali na problem dobijanja građevinskih dozvola
Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine u saradnji sa predsjednikom Udruženja poslodavaca Unsko-sanskog kantona pri UPFBiH i članom Upravnog odbora UPFBiH i Nedžadom Mezildžićem, predsjednikom Udruženja poduzetnika Velike Kladuše, organizirali su sastanak sa privrednicima sa područja USK. Radi se o redovnim aktivnostima održavanja sastanaka sa poslodavcima u FBiH, a sastanak u Bihaću je održan uoči završnog sastanka koji će biti održan 25. juna/lipnja 2024. godine i na kojemu će biti predstavljeni rezultati sastanaka te inicijative za rješavanje brojnih prepreka sa kojima se poslodavci susreću u poslovanju.
AKTA 19.06.2024.
Danas predstavljanje teksta: Hoće li FBiH konačno dobiti novi zakon o šumama
“Zakonske regulative koje se odnose na šumarstvo trenutno su na različitim nivoima vlasti, što stvara konfuziju i administrativne prepreke. Zbog nepostojanja federalnog zakona, Federacija nema alata riješiti brojne probleme poput bespravne sječe, nepoštivanja planiranog i obaveznog ulaganja u pošumljavanje, te nemogućnost usvajanja Šumarskog programa Federacije BiH, a zbog čega ne možemo pristupiti finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova”, istaknuli su iz Federalnog ministarstva.
N1 19.06.2024.
Hasičević: Parlament FBiH će u oktobru razmatrati zakon o unutrašnjoj trgovini
- U razgovoru sa zainteresiranim stranama smo uvidjeli da je to jedan od problema. U javnosti smo čuli da mi upravo radimo na dehomogenizaciji tržišta, jer taj prijedlog ne obuhvata drugi entitet, što nije istina, jer je do sada lokalna zajednica određivala radno vrijeme - kazao je ministar.
FEDERALNA 19.06.2024.
UPFBiH organizovalo sastanak u Bihaću za privrednike
"Tokom sastanka koji smo održali sa poslodavcima sa područja USK istaknuti su problemi sa kojima se susreću privrednici sa područja cijele FBiH. Naročito je naglašena zabrinutost zbog besperspektivnosti procesa kada je u pitanju rješavanje previsokih nameta na rad i liberalizacije tržišta radne snage", kaže Mario Nenadić, direktor UPFBiH.
RTV USK, Dnevnik, 19.06.2024. (od 17:33)
PSBiH: Komisija prihvatila principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatila je principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
AVAZ 19.06.2024.
Poslodavci iz USK ukazali na problem dobijanja građevinskih dozvola, naročito u sektoru energetike
„Poslodavci sa područja USK kao ključno probleme naveli fiskalna i parafiskalna opterećenja i nedostatka radne snage i generalno neuređenog tržišta rada, naročito su istaknuli probleme koje imaju u dobijanju građevinskih dozvola, naročito za infrastrukturne projekte u oblasti energetike. Još jednom su pozvali nadležne institucije da što prije riješe pitanje puštanja viškova električne energije proizvedene vlastitim kapacitetima iz obnovljivih izvora enegije u elektrodistributivnu mrežu. Također su istaknuli da im preveliko opterećenje za poslovanje predstavlja plaćanje velikog broja parafiskalnih nameta sa velikim iznosima. Naročito se to odnosi na parafiskalne namete u oblasti šumarstva“, naglasio je Nenadić.
BIZNIS INFO 19.06.2024.
BITAN POSLOVNI SUSRET U BIHAĆU: "Tokom sastanka koji smo održali sa poslodavcima s područja USK..."
Susret u Bihaću je upriličen uoči završnog sastanka zakazanog za 25. juni, kada će biti predstavljeni rezultati svih prethodnih sastanaka te inicijative za rješavanje brojnih poslovnih prepreka s kojima se susreću poslodavci, prenosi Fena.
SLOBODNA BOSNA 19.06.2024.
Nova prilika za inovativna preduzeća u okviru projekta Challenge to Change - Maksimalni iznos granta do 10.000 EUR
Privredni subjekti iz BiH i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, imaju novu priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda u okviru 4. poziva za prijavu aplikacija.
EKAPIJA 19.06.2024.
Mario Nenadić: Ne odlazi stanovništvo iz BiH samo zbog slabih plata
Sastanak je organiziran u saradnji sa Udruženjem poslodavaca Velika Kladuša, a u utorak će u Sarajevu sve ove informacije proći završnu analizu, nakon čega će se objaviti i rezultati ukupnog istraživanja. Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić ističe probleme o kojima se govori već duže vrijeme, a koji opterećuju poslodavce u FBiH. To su: neprihvatljivo visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja, problem nedostatka radne snage i pitanja skupog zdravstva.
RADIO BIHAĆ 19.06.2024.
Poslodavci USK ukazali na problem u pribavljanju građevinskih dozvola u energetskom sektoru
Na sastanku je naglašeno da je osim neophodnih reformi kad je riječ o nametima na plaće, donošenjem novih zakona o doprinosima i dohotku u FBiH, zakonskih odredbi o liberalizaciji tržišta rada, za kvalitetniji poslovni ambijent neophodno reformirati postojeći sistem zdravstvenog osiguranja, ali i obrazovanja.
ENERGETIKA.BA 19.06.2024.
Više im ni povećanje plaća ne pomaže - radnika, jednostavno, više nema
Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 13,5 posto, pokazali su rezultati ankete o radnoj snazi (ARZ). U razdoblju od siječnja do ožujka radnu snagu BiH činila su 1,393 milijuna osoba, od čega je 1,205 milijuna (86,6 posto) zaposlenih i 187 tisuća (13,4 posto) nezaposlenih osoba, piše Večernji list BiH.
VEČERNJI 19.06.2024.
UPFBiH: Poslodavci iz USK ukazali na problem dobijanja građevinskih dozvola, naročito u sektoru energetike
Na sastanku je naglašeno da je osim neophodnih reformi kada su u pitanju nameti na plaće, kroz donošenje novih zakona o doprinosima i dohotku u FBiH, zakonskih odredbi o liberalizaciji tržišta rada, za kvalitetniji poslovni ambijent neophodno reformirati postojeći sistem zdravstvenog osiguranja, ali iobrazovanja.
POSLOVNI SVIJET 19.06.2024.
BiH za samo pet mjeseci uvezla više od 24 miliona litara flaširane vode
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za pet mjeseci 2024. godine u našu zemlju je uvezen 91.188.441 litar vode u vrijednosti od 113.549.392 KM. Međutim, ista šifra je za vodu i slična pića stoga nije svih 91.188.441 litar obična voda.
KLIX 19.06.2024.