Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Prilika imamo, a znamo li iskoristiti resurse?
Federalna Vlada nedavno je usvojila odluku o izradi Strategije razvoja FBiH 2021-2027, a njen cilj je da reflektuje prioritete i razvojne pravce definisane kroz analizu stanja u ovom entitetu. Priprema strategije, pojasnio nam je to Anto Domazet, konsultant saradnik Federalnog zavoda za programiranje razvoja, usmjerena je na četiri tematske grupe i to ekonomski, društveni, održivi infrastrukturni i prostorni razvoj, te dobru i inkluzivnu upravu.
OSLOBOĐENJE 10.12.2019.
U Sarajevu otvoren Sajam privrede 2019. s više od 200 izlagača
U sarajevskoj Skenderiji danas je otvoren 6. Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva i 43. Sajam roba široke potrošnje, koji će trajati do 12. decembra, a na kojem učestvuje više od 200 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).
BIZNIS INFO 10.12.2019.
Bruto domaći proizvod u BiH tokom 13 godina skoro uduplan - Zašto nije bilo ekonomskog napretka?
- Ako pogledamo koliko godina je proteklo, kolike smo imali stope inflacije u određenom periodu, ako svaki građanin samo vidi šta je mogao da kupi za isti novac 2005. i danas, te ostale troškove života, jasno je da ta razlika nije tako velika kao što se čini, te da je BiH morala ostvariti mnogo više. Iako je broj veći, u tom periodu napretka jedva da je bilo - pojasnio je Gavran.
EKAPIJA 10.12.2019.
Vlada TK uvodi izmjene u oblasti javno-privatnog partnerstva
Vlada Tuzlanskog kantona je prošle sedmice utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona. Ovim izmjenama i dopunama nastoje se unaprijediti odredbe definisane u Zakonu, a sve s ciljem stvaranja boljih uslova i procedura za uspješnije ostvarivanje saradnje javnog i privatnog sektora, prenio je Radio Feral.
EKAPIJA 10.12.2019.
Konferencija u sklopu ‘BH sedmice inženjerstva’ u četvrtak u Sarajevu
Na značaj najavljenog događaja ukazao je i direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević, naglašavajući kako bez novih ideja i novih tehnologija nije moguć napredak poduzetništva, a to, kako navodi, između ostalog, podrazumijeva interakciju između inženjerstva, tehnologije i društvenih odnosa.
BIZNIS.BA 10.12.2019.
Kreditni rejting BiH mora biti povećan najmanje pet puta - Postojeći visokošpekulativni status odbija ozbiljne ulagače
- Investitora zanima da li može, u slučaju sudskog spora, da ga riješi brzo, da li se može povući, da li ga neko ometa u razvoju i da li postoji vladavina prava. Da li je tržište likvidno važno je iz razloga što ako investitor odluči da sutra ode, da li on to može nekome prodati bez ikakvih poteškoća. Kada se to sve sabere onda vide da postoje zemlje poput Singapura koje su jako dobre, koje imaju odličnu investicijsku, političku, pravnu i svaku drugu klimu za razliku od BiH, koja nema ništa od toga - ističe Domljan.
EKAPIJA 10.12.2019.
Uskoro nove poslovne zone u Živinicama
Nakon što je poslovna zona Ciljuge II u Živinicama imala veliki uspjeh i donijela 60 miliona KM ulaganja u grad Živinice, iz Gradske uprave su odlučili da naprave još dvije poslovne zone. Kako nam je kazao gradonačelnik Samir Kamenjaković, ovaj prijedlog gradskih službi upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, te slijede dalje aktivnosti.
OSLOBOĐENJE 09.12.2019.
Put Zenica - Žepče bit će kraći za pet kilometara
Ističe da će ovaj tunel, ali i dionica Tunel Zenica – Donja Gračanica, omogućiti bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unapređenje trgovačkih tokova između zemalja regiona, što će pozitivno utjecati na ekonomiju BiH.
AVAZ 09.12.2019.
“Čudo iz Vogošće”: Praktik udvostručio broj radnika
Predstavnici Općine Vogošća predvođeni općinskim načelnikom Edinom Smajićem obavili su danas finalni monitornig u firmi „Praktik“ iz Vogošće kako bi utvrdili da li su ispunjene sve odredbe iz ugovora o dodjeli poticaja ovoj firmi
BIZNIS INFO 09.12.2019.
Oporezivanje dividendi, doprinosi: Novalić otvoreno o Agendi II (Video)
"Smanjenjem poreskog opterećanja rada direktno utičemo na porast konkurentnosti naše privrede. Ako uspijemo značajnije smanjiti opterećenje poreskog klina na rad, onda ćemo automatski povećati konkurentnost privred, a time i povećati plate", istakao je Miraščić, dodajući da je zadnje dvije godine uočljiv značajan rast prosječne neto plate u Federaciji, gdje plate u javnom sektoru nisu značajnije rasle.
AKTA 09.12.2019.
Porasle cijene nafte na svjetskim tržištima: Gdje je najskuplje gorivo u BiH
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle za više od tri posto, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partneri odlučili dodatno smanjiti proizvodnju kako bi podržali cijene.
AVAZ 09.12.2019.
Nakon uvođenja taksi, izvoz iz BiH na Kosovo smanjen za 97 posto
Nakon što su prištinske vlasti uvele taksu od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije, izvoz BiH u prva tri kvartala na Kosovo iznosio je 3,2 miliona KM i manji je za 105,03 miliona KM ili za 97,04 posto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Srni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa naše zemlje.
KLIX 09.12.2019.
U Tešnju otvorena 39. benzinska pumpa kompanije Hifa Petrol
Hifa Petrol, najuspješnija naftna kompanija u BiH, otvorila je svoju novu, 39. benzinsku pumpu u Tešnju. Pored već jednog objekta u Tešnju koji uspješno posluje, a zbog pružanja što kvalitetnije usluge i zadovoljenja potreba kupaca, odlučili su se za otvaranje novog maloprodajnog objekta na lokaciji Dobropolje 53.
AKTA 09.12.2019.
Ustavni sud odlučio: Penzioneri se opet mogu zaposliti bez gubitka prava na penziju
Ova presuda se odnosi na član Zakona koji definiše ponovno zapošljavanje osoba koji su već stekli uslove za starosnu penziju. Naime, po dosadašnjim odredbama zakona, osoba koja je stekla uslove za starosnu penziju, penzionisala se i počela primati penziju, ukoliko se zaposli, gubi pravo na penziju. To nije nešto što postoji u ostatku Evrope i svijeta, čak je i u Republici Srpskoj takav član zakona stavljen van snage i to putem Ustavnog suda.
OSLOBOĐENJE 06.12.2019.
Pojačane kontrole zahtjeva za povrat PDV-a
Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pojačali su kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit, koji su u PDV prijavama iskazivali poreski obveznici u toku ove godine, a posebna pažnja se posvećuje popisu zaliha kod poreskih obveznika, saopšteno je iz UIO.
BIZNIS INFO 07.12.2019.
BBI banka i Vlada Tuzlanskog kantona: Za privrednike 27 miliona KM po stopi od 0 posto
„Ovo je odlična prilika za privrednike da sredstva za unapređenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od nula posto. Ministarstvo privrede je provelo proceduru javnog poziva za odabir najpovoljnije banke. Na javni poziv se prijavilo ukupno 7 banaka, a izabrana banka je ponudila najbolje uvijete i ukupan iznos sredstava za kreditnu liniju u iznosu od 27.150.000,00 KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do dva miliona Km sa maksimalnim rokom otplate do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti“, izjavio je ministar Hasić.
RADIO SARAJEVO 06.12.2019.
Trgovinska razmjena Austrije i BiH u 2019. godini veća od milijardu eura
"U periodu od januara do augusta izvoz Austrije prema Bosni i Hercegovine je porastao za 7,2 posto, dok je izvoz BiH prema Austriji porastao za 8,6 posto. Na osnovu ovih podataka računamo da će ukupan trgovinski volumen između Austrije i BiH 1,1 milijardi eura", naveo je Meindl, dodajući da BiH i dalje bilježi suficit.
AKTA 06.12.2019.
Riječ stručnjaka: U BiH najveću stopu poreskog klina ima entitet FBiH
Posljednjih mjeseci u BiH se ponovo govori o reformi poreskog sistema. Ovim povodom razgovarali smo s ekonomskim stručnjakom Izudinom Kešetovićem koji nam je rekao da najveću stopu poreskog klina u Bosni i Hercegovini ima entitet FBiH.
KLIX 09.12.2019.
Bingu koncesija na deset godina za fotonaponsku elektranu u Čitluku
Vlada Hercegovačko-neretvanske županije-kantona na zadnjoj sjednici donijela Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekat solarna fotonaponska elektrana „Bingo Solar 05“ kompaniji „Bingo" d.o.o. export-import Tuzla.
AKTA 06.12.2019.
Počinje izgradnja tunela Zenica dugog skoro 2,5 kilometara
Izgradnjom tih poddionica biće omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšane bh. turističke rute i unaprijeđeni trgovinski tokovi između država regije, što će pozitivno uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.
FOKUS 09.12.2019.
Razmatrana Inicijativa Udruženja poslodavaca o formiranju Koordinacionog tijela za parafiskalne namete
„U Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu već postoji takvo tijelo koje bi se sastojalo od predstavnika Udruženja poslodavaca, Ministarstva za finansije, Ministarstva privrede i lokalnih zajednica na nivou kantona. Naime, već postoji Registar parafiskalnih nameta na nivou Federacije BiH i na nivou kantona, što bismo posebno ažurirali. Smanjenjem fiskalnih nameta privrednicima, smatramo da bi došlo do povećanja plata u privredi, a te plate su upravo razlog iseljenja stanovništva sa ovih prostora“-ističe Adnan Bukva, član Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.
VLADA BPK 04.12.2019.