Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Iako se očekuje priliv milijardu eura od turizma, ekonomska situacija je loša
Očekivana stopa ekonomskog rasta do kraja 2019. godine je revidirana naniže, na 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Razlog tome su lošiji rezultati u industriji i ukupnom izvozu roba koji su jedan od ključnih pokretača kretanja BDP-a u posljednje četiri godine.
AVAZ 16.10.2019.
Novi zakon o ugostiteljstvu uskoro u javnoj raspravi: Omogućava se više radnih mjesta
- Namjera Federalnog ministarstva okoliša i turizma je da se implementiraju direktive Evropske unije, da se doprinese suzbijanju sive ekonomije i da se osigura bolja zaštita korisnika ugostiteljskih usluga. Novi zakon smo uskladili s Uredbom EU o sigurnosti hrane pa je uveden pojam HACCP kvaliteta u ishrani u hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. Ministarstvo je izvršilo anketiranje ovih hotela i uvidjeli smo da skoro svi hotelijeri, iako im to još nije zakonska obaveza, imaju HACCP certifikat. To pokazuje da se privatni sektor prilagođava potrebama tržišta i da idu korak prije države – ističu iz resornog federalnog ministarstva.
AVAZ 16.10.2019.
FIPA: BiH atraktivna destinacija za ulaganje u automobilskoj industriji
Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji, a desetljećima, glavni svjetski proizvođači vozila oslanjaju se na kvalifikovanu radnu snagu u Bosni i Hercegovini kada je riječ o sklapanju automobila namijenjenih zapadnim tržištima, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).
BIZNIS.BA 16.10.2019.
Procjena MMF-a: Tone ekonomski rast u BiH
Inače, MMF u najnovijim procjenama predviđa stabilnu inflaciju u BiH koja će se zadržati na nivou od 1,1 odsto u 2019. godini s tim da će na kraju godine iznositi 1,2 odsto. Projekcije su da bi u 2020. inflacija mogla skočiti na 1,4 odsto, koliko bi trebalo da iznosi i na kraju iduće godine.
AKTA 17.10.2019.
Održana radionica o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora
Nakon provedenih konsultacija putem javnih rasprava, okruglih stolova i fokus grupa, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je utvrdilo da su ključni problemi vezani za inspekcijski rad nedovoljno poznavanje propisa od poslodavaca, kao i nedostatak znanja u ovoj oblasti.
POSLOVNE NOVINE 16.10.2019.
U Goraždu organiziovana prva radionica u oblasti inspekcijskog nadzora
- Ovaj problem je, prema Izvještaju Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, uzrokovalo nekoliko faktora - složenost političkog sistema FBiH, odnosno, općenito BiH u kojoj postoji više nivoa vlasti kod donošenja propisa, zatim česte izmjene i intervencije na propise, što je rezultiralo donošenjem zakona u određenoj oblasti na jednom nivou vlasti, npr. federalnom, a da istovremeno nije došlo do pravovremenog reagovanja i prilagođavanja tog propisa na nivou Bosne i Hercegovine i obratno - kazala je Ružić.
VIJESTi.BA 16.10.2019.
Prosječna plata u BiH dostigla iznos od 925 KM
Najniža prosječna neto plata od 576 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 628 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 631 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.
OSLOBOĐENJE 16.10.2019.
Pale cijene nafte
Na londonskom tržištu cijena barela potonula ej za 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,45 dolara nižoj cijeni, od 53,25 dolara.
AVAZ 14.10.2019.
Oporezivanje dividende: Destimulirajuća mjera koja prijeti poslovnom ambijentu
S druge strane, ukoliko se ne usvoji prijedlog da prihodi po osnovu dividendi ili udjela u dobiti budu neoporezivi, Udruženje poslodavaca FBiH predlaže alternativu da se dividenda oporezuje sa stopom od 10% u momentu isplate.
AKTA 14.10.2019.
Vinari i pivari iz BiH osvajaju Kinu - Velika zainteresovanost za ekskluzivna vina
Međutim, vinari i pivari su mišljenja da bi situacija bila mnogo bolja kada bi BiH dobila kandidatski status za EU, jer bi se tada otvorila vrata mnogobrojnih fondova koji bi omogućili još bolje plasmane na inostranim tržištima.
EKAPIJA 14.10.2019.
Povećan broj izdanih radnih dozvola za strance, nedostaje radnika u građevini, turizmu, ugostiteljstvu...
Podaci Udruženja poslodavaca Federacije pokazuju kako najviše nedostaje kvalificirane radne snage sa srednjim stručnim zanimanjima, pa tako nedostaje radnika u svim proizvodnim sektorima, a najviše u građevini, turizmu, ugostiteljstvu.
VEČERNJI 14.10.2019.