Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Udruženje poslodavaca: U FBiH blokirano više stotina miliona KM zbog neimenovanja članova Komisije za vrijednosne papire FBiH
- Zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH, u ovome trenutku u FBiH je blokirano više stotina miliona KM. U situaciji kada zbog pandemije koronavirusa i katastrofalnih posljedica koje je ostavila na ekonomiju, privreda FBiH vapi za kapitalom, neodgovornošću političara i nedostatkom političke volje u FBiH je blokirano više stotina miliona KM, kažu u UPFBiH.
OSLOBOĐENJE 21.05.2020.
Stotine miliona KM u FBIH i dalje blokirano
Iz UPFBiH podsjećaju da je Komisija za vrijednosne papire FBiH najvažnija institucija na finansijskom tržištu Federacije BiH. Posebno ističu da Komisija već šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.
BIZNIS INFO 21.05.2020.
Povoljna finansijska linija za privredne subjekte iz Zenice
- Realizacijom ove mjere omogućavamo privrednicima da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima. Riječ je o konkretnoj podršci našim privrednicima, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.
OSLOBOĐENJE 21.05.2020.
Poslovnim ljudima omogućen ulazak u BiH
- Odlukom se omogućavaju ulazak i boravak strancu koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uslovom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz Bosne i Hercegovine koje ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-COV-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska - pojašnjeno je.
AVAZ 21.05.2020.
223. sjednica Vlade Federacije BiH
MANJA CIJENA PRIRODNOG GASA ZA DISTRIBUTERE
VLADA FBiH 21.05.2020.
Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela martovske plaće za dodatnih 184 radnika
- Obrađeno je 1.100 od ukupno 2.000 prijava za mjesec mart i taj posao privodimo kraju. Obradi aplikacija za mjesec april ćemo pristupiti nakon zatvaranja javnog poziva - rekao je Jelić, navodeći da je do sada zaprimljeno 300 prijava za april te da je javni poziv otvoren do 6. juna.
FAKTOR 21.05.2020.
Za subvencije privrednicima u Brčkom 2,3 mil KM
Vlada Brčko distrikta usvojila je u četvrtak, 21. maja, na vanrednij sjednici odluku o izdvajanju 2.313.179 KM na ime subvencija za 1.676 privrednika koji su pretrpjeli štetu zbog epidemije virusa korona jer im je odlukom kriznog štaba rad bio obustavljen.
EKAPIJA 22.05.2020.
Nove naredbe Civilne zaštite: Pravila nakon povratka u BiH
Federalni štab civilne zaštite naredio je jučer Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da utvrdi proceduru stavljanja van snage rješenja federalnih sanitarnih inspektora o stavljanju pod zdravstveni nadzor i zabrani kretanja u trajanju od 14 dana za osobe koje su u BiH ušle na jednom od graničnih prelaza na području Federacije BiH prije stavljanja van snage naredbi po kojima su ove mjere izrečene, saopćeno je iz FUCZ.
N1 22.05.2020.
Ugostiteljima isplaćeno oko 50.000 maraka pomoći
- U proračunu općine Tomislavgrad u cilju očuvanja radnih mjesta osigurana su sredstva za naknadu u iznosu od 300 maraka mjesečno po zaposlenom radniku u djelatnostima kojima je zabranjen rad - kazao je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.
AVAZ 21.05.2020.
UPFBIH: Blokirani milioni KM, hitno imenovati Komisiju za vrijednosne papire
Osim što u ovome trentuku blokira više stotina miliona KM, neimenovanje članova Komisije za vrijednosne papire je i ozbiljna prepreka domaćim i stranim investitorima.
BHRT 21.05.2020.
UPFBiH: Blokirano stotine miliona KM jer nema Komisija za vrijednosne papire
Uvažavajući ozbiljnost situacije u kojoj se zbog nefunkcioniranja Komisije nalaze investitori, dionička društva i dioničari u FBiH, a kojima se svakodnevno nanosi nemjerljiva šteta iz UPFBiH zahtijevaju da se odmah pronađe efikasno rješenje sa ciljem pune funkcionalnosti rada Komisije za vrijednosne papire FBiH, kako bi ona konačno počela rješavati nagomilane predmete.
N1 21.05.2020.
Blokirano više stotina miliona KM zbog imenovanja članova Komisije za vrijednosne papire FBiH
Iz UPFBiH podsjećaju da je Komisija za vrijednosne papire FBiH najvažnija institucija na finansijskom tržištu Federacije BiH. Posebno ističu da Komisija već šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.
AVAZ 21.05.2020.
Prof. dr. Željko Šain: Otkupiti sve poljoprivredne proizvode u BiH i objaviti javne radove, to je recept za spas
- I sa i bez "korona zakona" bh. ekonomija je u velikim problemima. Uostalom, ona je u tom stanju bila i prije pojave koronavirusa, čija je pandemija samo izbacila sve na površinu. Ekonomija BiH imala je i ima ogromne strukturalne nedostatke i zbog toga "korona zakon" treba pratiti na dnevnoj bazi i ako je potrebno, svakodnevno raditi na njegovim korekcijama – kaže prof. dr. Željko Šain.
FAKTOR 22.05.2020.
Prilog: SBK: Počinje isplata pomoći poduzećima kojima je bio zabranjen rad
- Izdvojit ćemo gotovo pola miliona maraka za one koji su zadovolji uvjete prvog poziva. To su firme kojima je zabranjen rad i čini mi se da će ih biti više od 800, sa oko 2.200 zaposlenih - kazao Lendo.
FTV, emisija Federacija danas, 21.05.2020.
U FBiH blokirane stotine miliona KM jer nije imenovana Komisija za vrijednosne papire
Iz UPFBiH podsjećaju da je Komisija za vrijednosne papire FBiH najvažnija institucija na finansijskom tržištu Federacije BiH. Posebno ističu da Komisija već šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima. U ovome trenutku više od 100 zahtjeva pravnih subjekata čekaju konačne odluke koje može donijeti samo Komisija za vrijednosne papire FBiH.
FAKTOR 21.05.2020.
Čavalić: BiH ne treba radikalna štednja u recesiji, već racionalizacija javne potrošnje
Parlamentarci BiH na ovosedmičnom zasjedanju nisu prihvatili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije koronavirusa. Iako naša vlast nije uvidjela hitnost donošenja ovog zakona, ekonomisti ističu da je racionalizacija javne potrošnje neophodna mjera za državu poput BiH koja ovisi o stranim kreditima.
KLIX 22.05.2020.
Blokirano više miliona KM zbog neimenovanja Komisije za vrijednosne papire
"Zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH, u ovome trenutku u FBiH je blokirano više stotina miliona KM. U situaciji kada zbog pandemije koronavirusa i katastrofalnih posljedica koje je ostavila na ekonomiju, privreda FBiH vapi za kapitalom, neodgovornošću političara i nedostatkom političke volje u FBiH je blokirano više stotina miliona KM", kažu u UPFBiH.
AKTA 21.05.2020.
Izdate preporuke za rad hotela u FBiH, hosteli se i dalje ne preporučuju
Preporučuje se da se na nivou menadžmenta oformi operativni tim koji će osigurati adekvatnu edukaciju osoblja po pitanju prevencije COVID -19, osigurati efikasnu komunikaciju sa nadležnim zdravstvenim službama, te vršiti kontinuiran nadzor nad provedbom ovih preporuka od strane osoblja. Ovaj tim treba na osnovu ovih preporuka izdati uputstva osoblju, te kreirati plan akcije u slučaju pojave gosta sa sumnjom na COVID -19.
AKTA 21.05.2020.
Zbog Doma naroda blokirano više stotina miliona KM
- U ovom trenutku više od 100 zahtjeva pravnih subjekata čekaju konačne odluke koje može donijeti samo Komisija za vrijedosne papire FBiH. Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcioniše od novembra prošle godine zbog odlaska jednog od tri člana Upravnog odbora Komisije u penziju - ukazali su iz Udruženja.
RTRS 21.05.2020.
Hitno imenovati članove Komisije za vrijednosne papire FBiH
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) zahtijeva od nadležnih institucija hitno imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.
VIJESTI.BA 21.05.2020.
Usvojen prijedlog zakona: Uplata PDV-a do kraja mjeseca
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.
BIZNIS INFO 20.05.2020.
Federalni štab civilne zaštite jučer donio tri naredbe
S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa jučer je održana 9. hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj su stavljene van snage dosadašnje naredbe kojima je bilo regulirano stavljanje pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana za sve osobe koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na jednom od graničnih prelaza na području FBiH.
AVAZ 20.05.2020.
Poslodavci pozivaju vlasti da hitno stvore uvjete za službena putovanja u i iz BiH
Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH se od nadležnih institucija u BiH traži hitno stvaranje uslova za ukidanje samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve državljane BiH koji moraju ići na službena putovanja, a koji posjeduju putni nalog, poziv na poslovni sastanak ili neki drugi dokument kojim dokazuje da je bio izvan BiH zbog poslovnih aktivnosti. Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.
OSLOBOĐENJE 20.05.2020.
U aprilu 2020. izvoz FBiH manji za 34,1 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
U aprilu 2020. ostvaren je uvoz u vrijednosti 783.199.000 KM, što je za 24,3 posto manje u odnosu na mart 2020., odnosno 36,9 posto manje u odnosu na april 2019. godine.U periodi januar-april 2020. godine izvoz je prosječno padao svaki mjesec za 7,0 posto, a uvoz za 4,0 posto.
FAKTOR 20.05.2020.
Porezna uprava FBiH: Do sada subvencije za doprinose zatražila 2.483 poslodavca
- Porezna uprava Federacije BiH zahtjeve poreznih obveznika rješava u što kraćem roku, i dostavlja Federalnom ministarstvu finansija. Međutim, efikasno rješavanje zahtjeva zavisi od toga da li su porezni obveznici uz zahtjev dostavili i propisanu dokumentaciju. Na osnovu pristiglih zahtjeva uočeno je da uz određeni broj zahtjeva nije dostavljena propisana dokumentacija, stoga skrećemo pažnju poreznim obveznicima da svoje zahtjeve kompletiraju i dostave nadležnoj poreznoj ispostavi - kazali su nam u PUFBiH.
FAKTOR 20.05.2020.
Vlada HNK usvojila zakon o mjerama pomoći vrijednosti oko 30 miliona​ KM
Predsjednik Vlade kantona Nevenko Herceg rekao je da će mjere biti realizovane kroz deset miliona KM direktne pomoći kroz plate i subvencije, a 20 miliona KM kroz kreditnu liniju.
AKTA 21.05.2020.
Poslodavci u FBiH traže da se stvore uslovi za nesmetana službena putovanja
"Fraze poput 'još se nisu stekli uslovi' koje možemo čuti od zvaničnih predstavnika vlasti su prazne rečenice i još jedan izgovor da ne urade ništa. Zahtijevamo da nam kažu koji su to uslovi koji se trebaju steći i da odmah, hitno pristupe stvaranju tih uslova", navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.
KLIX 20.05.2020.
Uskoro povoljni krediti za privrednike sarajevske općine Centar - Objavljen poziv za izbor banke
Prema juče objavljenom javnom pozivu, odobreni kredit po jednom korisniku bit će maksimalno do 300.000 KM za privredna društva i maksimalno do 100.000 KM za samostalne preduzetnike sa minimalnim rokom otplate do 12 mjeseci i maksimalnim rokom do 60 mjeseci.
EKAPIJA 20.05.2020.
Dopunski javni poziv za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine
Ministarstvo privrede KS objavilo je dopunski javni poziv za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine u kojem se pozivaju privredni subjekti čija je djelatnost zabranjena naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS da se prijave kako bi im se obezbijedila sredtsva za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine do visine minimalne plaće (u izonosu do 406,00 KM) a u zavisnosti od perida trajanja zabrane djelatnosti.
MINISTARSTVO PRIVREDE KS 20.05.2020.
Federacija BiH bilježi pad izvoza
Federacija BiH je u aprilu ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 464.477.000 KM, što je za 15,7 posto manje u odnosu na mart ili 34,1 posto manje u odnosu na april 2019. godine.
BHRT 20.05.2020.
UPFBiH poziva bh. vlasti da hitno stvore uvjete za ukidanje samoizolacije od 14 dana
Iz UPFBiH podsjećaju da smo u jeku pandemije koronavirusa imali priliku svjedočiti službenim putovanjima bh. političara u inostranstvo, koji nakon povratka u zemlju nisu poštovali propisanu odredbu o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.
SOURCE 20.05.2020.
Bh. vlasti da hitno stvore uvjete koji će omogućiti službena putovanja u i iz BiH
Iz UPFBiH naglašavaju da su sve države regiona već preduzele aktivnosti u vezi sa službenim putovanjima. Tako je naprimjer, Hrvatska donijela Odluku kojom je dozvoljen ulazak strancima koji posjeduju poziv privrednog subjekta u Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak.Istovjetna je situacija i u Srbiji.
VIJESTI.BA 20.05.2020.
Usvojen set mjera za pomoć privredi u Sanskom Mostu
Na sjednici je razmatran set mjera o olakšavanju poslovanja privrednim subjektima koji su pretrpjeli ekonomske štete uslijed pandemije koronavirusa. Kao što je poznato, mnogi privrednici na području općine usljed određenih zabrana pretrpjeli su ogromnu štetu, i kroz ove mjere općina Sanski Most nastoji pomoći privrednicima i zaposlenicima u umanjenju negativnih ekonomskih posljedica, kako bi se u što većoj mjeri očuvala radna mjesta.
AKTA 20.05.2020.
Poziv bh. vlasti da hitno ukinu samoizolaciju za bh. i strane državljane koji službeno putuju iz i u BiH
Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine se od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini traži hitno stvaranje uslova za ukidanje samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve državljane BiH koji moraju ići na službena putovanja, a koji posjeduju putni nalog, poziv na poslovni sastanak ili neki drugi dokument kojim dokazuje da je bio izvan BiH zbog poslovnih aktivnosti. Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.
AVAZ 20.05.2020.
Bukvić: Poljoprivreda, energija i farmaceutska industrija ključne za razvoj BiH
Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom i preduprijedile budući izazovi grupa domaćih eksperata okupljenih na platformi Sarajevo Business Foruma, pripremila je dokument sa ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u BiH.
RADIO SARAJEVO 20.05.2020.
Općina u BiH radnicima u privredi isplaćuje po 800 KM
– Predlažem da naša pomoć bude doista pomoć, jednokratna u visini od 800 KM po zadržanom radniku u onim granama privrede kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad. Taj novac mora završiti kod radnika a ne kod poslodavaca, jer sam rekao da poslodavci mogu i trebaju svoja prava tražiti na nivou Federacije i Županije – rekao je Ivančević.
BIZNIS INFO 20.05.2020.
Poslodavci traže da se hitno omoguće službena putovanja u i iz BiH
„Smirivanjem pandemije koronavirusa neophodno je poduzeti sve kako bi se sačuvala radna mjesta i privredni tokovi u zemlji. Privreda u FBiH je na koljenima i umjesto da pomognu njen oporavak pravovremenim i efikasnim odlukama, predstavnici bh. vlasti iz lijenosti, neznanja i ponajprije nehtijenja se kriju iza besmislenih floskula i još besmislenijih odluka“, navode iz UPFiH.
BIZNIS INFO 20.05.2020.
Proučite ugovore: Kako će se otplaćivati krediti nakon završetka moratorija
- Ako se ne napravi dogovor, onda su na gubitku i banka i klijent. Nakon isteka ugovora, banke i klijenti će potpisati nove ugovore o otplati kredita. Ima nekoliko načina da se nadoknade rate koje nisu uplaćivane banci za vrijeme trajanja moratorija. Da se poveća broj rata ili broj godina za otplatu kredita ili da se rate koje se nisu uplaćivale otplate sa posljednjom ratom konačne otplate kredita, ili nešto drugo, to je stvar dogovora i odluke banke i klijenta - kaže Kutle.
FAKTOR 21.05.2020.
Dileme za vlast: Kako ohrabriti građane da troše i pridonesu ekonomskom oporavku
"Ohrabrujuće jeste što je došlo do ublažavanja mjera i ponovnog otvaranja firmi, ali to neće biti dovoljno, jer će građani biti oprezni sa potrošnjom, dijelom zbog smanjenja plata ili kašnjenja u isplati plata, a dijelom zbog neizvjesnosti za buduća kretanja. Ključno bi bilo da vlade vrate optimizam i povjerenje, da intervencionistički djeluju kako bi se stimulisala potrošnja, a time potaknuo oporavak", zaključio je Hodžić.
KLIX 21.05.2020.
Prestižno svjetsko priznanje za Sarajevski kiseljak
Priznanje Gold Quality Award, u okviru takmičenja Monde Selection, koje je stiglo za Sarajevski kiseljak, još jedna je potvrda kvalitete i jedinstvenosti ove gazirane prirodne mineralne vode. Okrunjen zlatom Sarajevski kiseljak je tako postao član odabrane porodice visokokvalitetnih svjetskih voda, zahvaljujući kojoj potrošači širom svijeta mogu biti sigurni da biraju proizvod vrhunske kvalitete, ocijenjen prema najvišim međunarodnim standardima.
N1 20.05.2020.
UPFBiH poziva vlasti da hitno stvore uvjete za službena putovanja u i iz BiH
Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine se od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini traži hitno stvaranje uslova za ukidanje samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve državljane BiH koji moraju ići na službena putovanja, a koji posjeduju putni nalog, poziv na poslovni sastanak ili neki drugi dokument kojim dokazuje da je bio izvan BiH zbog poslovnih aktivnosti. Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.
AKTA 20.05.2020.
UPFBiH: Bh. vlasti da hitno stvore uvjete koji će omogućiti službena putovanja u i iz BiH
Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.
BIZNIS.BA 20.05.2020.
Poslodavci pozivaju vlast da popusti
„Smirivanjem pandemije koronavirusa neophodno je poduzeti sve kako bi se sačuvala radna mjesta i gospodarski tokovi u zemlji. Gospodarstvo u FBiH je na koljenima i umjesto da pomognu njezin oporavak pravovremenim i efikasnim odlukama, predstavnici bh. vlasti iz lijenosti, neznanja i ponajprije nehtijenja se kriju iza besmislenih floskula i još besmislenijih odluka“, navode iz UPFiH.
BLJESAK.INFO 20.05.2020.