Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Cijene nafte porasle drugi uzastopni dan
Cijena nafte Brent porasla je za 34 centa ili 0,4 posto, na 83,37 dolara po barelu, u 07.40 sati po srednjoevropskom vremenu.
FOKUS 22.02.2024.
Modernizacija bankarskog sektora: Postignut dogovor za razvoj sigurnog digitalnog potpisa
Ražanica je istakao da to partnerstvo predstavlja korak ka modernizaciji bankarskog sektora u BiH, te da će razvijanje sigurnog digitalnog potpisivanja omogućiti da bolje odgovore na potrebe klijenata i pruže efikasnije usluge.
AKTA 22.02.2024.
Snažan pad izvoza u BiH, ekonomisti upozoravaju na ozbiljne posljedice
Podaci za vanjskotrgovinsku razmjenu iz Bosne i Hercegovine u januaru 2024. pokazuju snažan pad izvoza u odnosu na januar prošle godine. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz u januaru je manji za 232,3 miliona maraka ili 16,6 posto, dok je uvoz povećan. Ekonomski stručnjaci ističu da iako stanje još nije alarmantno, trendovi posljednjih mjeseci nisu obećavajući.
FAKTOR 22.02.2024.
UPFBiH održalo okrugli sto u Živinica na kojem je razgovarano o fiskalnim zakonima, nedostatku radne snage, ali i drugim temama
Povećanje minimalne plate, usvajanje seta fiskalnih zakona na nivou FBiH, poboljšanje poslovnog ambijenta, poboljšanje cestovne infrastrukture na kantonalnom nivou, ovo su teme o kojima su u Živinicama razgoovarali predstavnici Udruženja poslodavaca u FBiH i poslodavci sa područja TK razgovarali.
RTVTK, Dnevnik 2, 22.02.2024. (od 10:05)
Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto
Ukupani prihod banaka na kraju 2023. godine iznosili su milijardu i 485,69 miliona KM, a 55,7 posto tih prihoda odnosi se na neto kamatne i slične prihode, dok su ukupni rashodi banaka sa sjedištem u FBiH na kraju 2023. iznosili milijardu i 16,93 miliona KM.
BHRT 22.02.2024.
Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović u gostovanju u emisiju "U fokusu" o fiskalnim zakonima, poslovnom ambijentu, uslovima privređivanja...
Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović govorio je u emisiji "U fokusu", Radio-televizije Tuzlanskog kantona o uslovima privređivanja, privredi, fisklanim zakonima, nedostatku radne snage i drugim temama.
RTVTK, emisija "U fokusu", 22.02.2024.
Evo šta je uzrok katastrofalnom padu bh. izvoza u januaru
Prema analizi BiznisInfo.ba, dva su ključna uzroka pada, a to su pad izvoza električne eneneregije te ruda, odnosno mineralnih goriva.
BIZNIS INFO 23.02.2024.
Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji
Kompanija Energoinvest iz Sarajeva očekuje svečano puštanje u rad 115 kilometara dugog 400kV dalekovoda i 400/220/33kV trafostanice, i preko kojih se prvi put međusobno povezuju elektroenergetski sistemi Tanzanije i Kenije u Africi. Na ovom projektu, vrijednom 100 miliona američkih dolara, radili su četiri godine.
BHRT 20.02.2024.
Sastanak Vlade FBiH i poslodavaca: Nastaviti i ubrzati započete reformske procese
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministiri, finansija Toni Kraljević i razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministar pravde Vedran Škobić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održali sastanak sa predstavnicima reprezentativnog Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
FEDERALNA 20.02.2024.
Vlada FBiH održala sastanak sa poslodavcima: Dogovorili koji su zakoni prioritet
- Nije primjereno trenutno zakonsko rješenje, prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBiH pada isključivo na teret poslodavaca, kao i da se obaveza liječenja povreda na radu, bez obzira na krivicu i odgovornost poslodavca, prenosi isključivo na poslodavce. Zdravstveno osiguranje i zaštitu, potrebno je preurediti i modernizirati te se podržava nastavak zajedničkog rada predstavnika vlasti i poslodavaca, na skorim reformama u ovoj oblasti, a koje predvodi resorno Ministarstvo zdravstva u Vladi FBiH - saopćeno je iz Udruženja poslodavaca.
OSLOBOĐENJE 20.01.2024.
Nikšić: Krajnji cilj su stabilni poslodavci i zadovoljni radnici
- Važan sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u Federaciji. Pred nama je ogromna i vrlo zahtjevna fiskalna reforma koja traži vrijeme, saradnju i preciznost. Jako je važno da shvatimo kako je to naš zajednički interes. Zato je bitno da prihvatimo kako ovo nije samo reforma Vlade FBiH i da u nju moramo biti uključeni svi.
AVAZ 20.02.2024.
Koliko je iznosio vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine u januaru
Izvoz u zemlju CEFTA iznosio je 176 miliona maraka, što je za 37,3 posto manje nego u januaru 2023. godine, dok je uvoz iznosio 199 miliona maraka, što je za dva posto više nego u januaru lani. Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje CEFTA iznosila je 88,5 posto.
FAKTOR 20.02.2024.
Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim
- Anketirani privrednici su opće stanje poslovanja u 2023. godini ocijenili prosječnim (ocjena 3), a poredeći je s prethodnim godinama, 42,3 posto ispitanika je ocijenilo da je stanje isto, 30,8 posto da je bolje, dok 26,9 posto ocjenjuje da je 2023. godina bila lošija nego prethodne. U 2023. godini 23 posto ispitanih firmi moralo je smanjiti broj zaposlenih usljed otežanih uslova poslovanja, prije svega, zbog rasta troškova. 13,5 posto ispitanih je zaposlilo dodatne radnike. Većina anketiranih je zadržala postojeće kupce i tržišta, ali 25 posto anketiranih je izgubilo nekog od ključnih kupaca ili tržišta - istakla je Kurtić.
FTV 20.02.2024.
Poslodavci pozvani da iskoriste odluke Vlade FBiH o povećanju primanja radnika kroz isplatu jednokratne pomoći
Tijekom sastanka, poslodavci su naglasili važnost reforme i liberalizacije tržišta rada u FBiH, kroz hitno usvajanje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakona o zapošljavanju stranaca u FBiH i Zakona o radu. Ovi zakoni su pripremljeni i upućeni u proceduru i očekuje se njihovo skoro razmatranje i usvajanje. Posebno je važno da se ovim propisima razdvoje evidencije nezaposlenih osoba od aktivnih tražitelja posla što stvara veliku konfuziju na tržištu radne snage u FBiH. Programe i projekte zapošljavanja u FBiH, kao i projekte i fondove za posebne namjene, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom i druge isključene grupe na tržištu rada, potrebno je stalno ažurirati i prilagođavati trenutnim potrebama, na čemu će nastaviti s radom predstavnici resornog Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH s poslodavcima i drugim zainteresiranim grupama.
BLJESAK.INFO 20.02.2024.
BiH bi mogla pristupiti jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima: Ovo su njegovi benefiti
- Bosni i Hercegovini je strateški plan pristupanje SEPA. Gubimo puno novca na naknade, a pristupanje SEPA biće prioritet za razvoj tržišta kapitala. Imamo nedostatke koje moramo otkloniti, ali smo spremni, kaže Halid Tvico, šef Službe za nadzor i razvoj platnih sistema Centralne banke BiH.
OSLOBOĐENJE 20.02.2024.
Ubrzati reformske procese kada se radi o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima gospodarstva u FBiH
Predstavnici Vlade ukazali su na važnost očuvanja ravnoteže unutar sustava, vodeći računa o negativnom trendu u punjenju fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja, ali i održivosti sustava drugih obveza prema korisnicima u Federaciji BiH. Do donošenja seta fiskalnih propisa i fiskalizacije, pozivaju se poslodavci da maksimalno, kao prelazno rješenje, iskoriste odluke Vlade Federacije BiH o povećanju primanja radnika kroz isplatu neoporezivih iznosa pomoći odobrenih odgovarajućom uredbom o isplati pomoći od poslodavaca i isplati jednokratne pomoći, te s predstavnicima Vlade nastave razgovore.
VEČERNJI 20.02.2024.
Predstavnički dom FBiH uskoro bi trebao raspravljati o neradnoj nedjelji za trgovine
Već i sama proceduralna forma nacrta znači da bi tekst, nakon prvog kruga izjašnjavanja i eventualne podrške Parlamenta, a prije drugog, konačnog glasanja oba doma, mogao biti upućen u javnu raspravu, što nije neobično u parlamentarnoj praksi.
KLIX 20.02.2024.
Poslodavci na sastanku kod Vlade FBiH: Nastaviti i ubrzati reformske procese
- Reforma zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite su za poslovno okruženje još jedno od važnih i prioritetnih pitanja - naglasili su poslodavci, a s čime su se složili i članovi Vlade FBiH.
BHRT 20.02.2024.
Osnovana asocijacija poslovnih žena Bosne i Hercegovine
Upravni odbor Asocijacije ima 15 članica, predstavnica različitih sektora, koje će zajednički raditi na ostvarivanju ciljeva i misije organizacije a to su: Šemsa Mujaković - predsjednica Asocijacije, Sanela Beširević i Selma Bradarić -potpredsjednice, Sabina Merdić - sekretar, Zahida Binakaj, Adisa Karahodžić, Indira Krdžalić, Nerma Saračević, Umihana Krličević Omerović, Amela Sejdić, Samira Avdić, Emina Brka, Alema Jabandžić Deljkić, Ermina Hadžić i Nadina Mulalić.
EKAPIJA 20.02.2024.
Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se srede evidencije nezaposlenih
Poslodavci su naglasili da je reforma zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite za poslovno okruženje još jedno od prioritetnih pitanja. Ocijenili su neprimjerenim važeće zakonsko rješenje prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBiH pada isključivo na teret poslodavaca, te da se također i obaveza liječenja kao posljedica povreda na radu, bez obzira na krivicu i odgovornost poslodavca, prenosi isključivo na poslodavce.
FAKTOR 20.02.2024.
Od odbačene sredine do privrednog čuda: Bh. grad kojeg je muka natjerala da radi
– Tešanj je bio jedna od sredina koje su bile pod kaznom u vrijeme bivše države. Zbog te kazne zaobilazili su nas putevi, općina je bila slabo razvijena. Kasnije se to isplatilo. Ljudi su morali raditi, više se boriti i to je došlo na naplatu. Razvijali smo svoje vlastite kapacitete i gradili svoj privredni potencijal neovisno od drugih – kaže Jabandžić.
BIZNIS INFO 21.02.2024.
Prijedlog Vlade FBiH: Kazne do 30.000 KM za prekršitelje pravila o kontroli cijena
Vlada je u ulozi predlagača obrazložila da su posljednje izmjene zakonodavstva u oblasti kontrole cijena u Federaciji izvršene 2008. godine te je predložila nove sankcije imajući u vidu, kako je navela, da su u sadašnjem zakonu propisane relativno niske kazne koje stoga ne mogu biti u funkciji preveniranja prekršaja niti imati potrebni represivni učinak na prekršitelje. Vlada smatra da su novopredložene izmjene kaznenih odredbi primjerene i opravdane.
FOKUS 20.02.2024.
Udruženje poslodavaca FBiH: Potrebno je nastaviti i ubrzati reformske procese
"Potrebno je nastaviti i ubrzati reformske procese kada se radi o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima privrede u Federaciji BiH, a posebno na kvalitetan i održiv način riješiti pitanja doprinosa, poreza na dohodak i dobiti te s tim u vezi urediti i pitanje minimalne plate i drugih primanja zaposlenih u realnom sektoru u FBiH", usaglasili su učesnici sastanka.
KLIX 20.02.2024.
Devizne rezerve Bosne i Hercegovine ruše rekorde
Prema novim podacima CBBiH o monetarnim kretanjima, kreditni rast registrovan je kod svih sektora: stanovništva za 26 miliona KM (0,2 posto), privatnih preduzeća za 144,5 miliona KM (1,5 posto), nefinansijskih javnih preduzeća za 35,3 miliona KM (5,9 posto), vladinih institucija za 17,7 miliona KM (1,6 posto) i ostalih domaćih sektora za 24 miliona KM (11,0 posto).
SLOBODNA BOSNA 20.02.2024.
Veća podrška maloj privredi u FBiH
- Njihov glavni cilj je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno utjecati na razvoj, te stabilno i uspješno poslovanje subjekata male privrede, kao i omogućavanje lakšeg pokretanja poslovanja i nesmetan razvoj privrednih aktivnosti kroz podršku svih nivoa vlasti, kao i poduzetničkih potpornih institucija. Ovim rješenjima stvaraju se pretpostavke za do sada najveća izdvajanja za malu privredu i poduzetništvo, čak ukupno jedan posto iz budžeta FBiH, navodi se u obrazloženju predloženih zakona.
OSLOBOĐENJE 20.02.2024.
Poslodavci na sastanku kod Vlade FBiH: Kada će radnicima biti bolje?
– Nije primjereno trenutno zakonsko rješenje, prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBiH pada isključivo na teret poslodavaca, kao i da se obaveza liječenja povreda na radu, bez obzira na krivicu i odgovornost poslodavca, prenosi isključivo na poslodavce. Zdravstveno osiguranje i zaštitu, potrebno je preurediti i modernizirati te se podržava nastavak zajedničkog rada predstavnika vlasti i poslodavaca, na skorim reformama u ovoj oblasti, a koje predvodi resorno Ministarstvo zdravstva u Vladi FBiH – priopćeno je iz Udruženja poslodavaca.
DNEVNI.BA 20.02.2024.
Mario Nenadić: Predložene izmjene Krivičnog zakona FBiH
Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić u emisiji Špica govorio o izmjenama Krivičnog zakona.
TVSA, emisija Špica, 19.02.2024.
Sastanak Vlade FBiH i poslodavaca: Nastaviti i ubrzati započete reformske procese
"Potrebno je nastaviti i ubrzati reformske procese kada se radi o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima privrede u Federaciji BiH, a posebno na kvalitetan i održiv način riješiti pitanja doprinosa, poreza na dohodak i dobiti, te s tim u vezi urediti i pitanje minimalne plate i drugih primanja zaposlenih u realnom sektoru u FBiH", usaglasili su se učesnici sastanka.
AKTA 20.02.2024.
Raspisan poziv za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u MMSP, na raspolaganju više od 5 mil KM
Ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ po ovom pozivu je 5.274.342 KM, Vrijeme trajanja poziva je od dana njegove objave pa do raspodjele sredstava, a najkasnije do 15.04.2024. godine.
EKAPIJA 19.02.2024.
Nafta na svjetskim tržištima poskupjela drugu sedmicu zaredom
Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,55 posto, na 83,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,05 posto, na 79,19 dolara.
FAKTOR 19.02.2024.
Kada radnik može dobiti otpremninu?
Za početak, kao što je to u praksi, otpremnina se najčešće dobija kada poslodavac otkazuje ugovor o radu, ali u slučaju da su ispunjeni određeni uslovi. Osim toga, isplaćuje se i u slučaju prestanka radnog odnosa nakon ispunjenja uslova za odlazak u penziju, a moguća je i u slučaju sporazumnog prestanka ugovora o radu, pišu Nezavisne.
N1 19.02.2024.
Predložene dopune Zakona o radu, mogućnost angažmana studenata za rad na određeno vrijeme
"Zakon o radu stupio je na snagu 14. 4. 2016. godine te je u toku primjene ustanovljeno da su određene životne i pravne situacije nametnule potrebu dopuna. Naime, da bi Zakon o radu bio što bolje implementiran u poslovni ambijent Federacije BiH, potrebno je bilo dopuniti ga. Također, u konsultacijama i razgovorima s poslodavcima, institucijama zaduženim za njegovu primjenu i kontrolu, nametnula se potreba dopuna pojedinih odredbi kojima će biti reguliran rad studenata za obavljanje privremenih i povremenih poslova. lz navedenih razloga, pristupilo se nalaženju pravnih rješenja čiji je cilj što kvalitetnija i efikasnija implementacija postojećeg Zakona o radu. Nadalje, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu rada i socijaine politike je iz Parlamenta Federacije BiH podneseno više poslaničkih i delegatskih inicijativa, kojima je inicirano uređenje rada studenata", navela je Federalna vlada u obrazloženju.
AKTA 19.02.2024.
Državama plata na platu - Manje uzimanja znači više nove vrijednosti
- Ono na što Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH već godinama ukazuje, a sada je to na izvjestan način kulminiralo, jeste visoka cijena rada u Federaciji. Naime, odavno je poznato da imamo najvišu cijenu rada u Evropi i praktično kada se saberu sve obaveze i davanja poslodavaca na ime plate i rada radnika u kompaniji, rezultat je skoro plata na platu, odnosno plata radniku - plata državi, kazao nam je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.
OSLOBOĐENJE 19.02.2024.
Prosječna plata u decembru 1.297 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim licima u BiH u decembru prošle godine iznosila je 1.297 KM i nominalno je niža za 0,5 odsto, a realno za 0,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec.
BHRT 19.02.2024.