Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Privrednici traže da se ukine zabrana poskupljenja proizvoda u trgovinama
Krizni štab privrednika FBiH uputio je molbu Vladi FBiH za revidiranjem Odluke od 16. 3. 2020, prema kojoj svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.
OSLOBOĐENJE 26.03.2020.
Duga kolona teretnih vozila na ulazu u našu zemlju na graničnom prelazu Bosanska Gradiška
Duga je kolona teretnih vozila na ulazu u našu zemlju na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene skupine ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
AVAZ 27.03.2020.
U FBiH formiran novi krizni štab za ekonomiju
Također, u štabu su prisutni i predstavnici poslodavaca Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kao i Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata.
AKTA 26.03.2020.
Privrednici FBiH uputili zahtjeve Vladi: Hitno izmijeniti načina obračuna plaća, direktnih poreza i doprinosa
Krizni štab privrednika Federacije BiH inicirao je zahtjev prema Vlada bh. entiteta FBiH, da hitno, za kompletno vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće, donese prateće mjere i odluke o krucijalnim ekonomskim pitanjima za opstanak brojnih privrednih subjekata, koje se u prvom redu odnose na regulisanje plaća, direktnih poreza i doprinosa svih privrednih društava.
FAKTOR 26.03.2020.
Ugostitelji prijete: Do kraja marta donesite potrebne mjere ili otpuštamo sve radnike, njih 10.000
Oni navode kako je većina kompanija u mogućnosti ovakav teret podnijeti do kraja marta ili najkasnije do kraja aprila, dok su pojedine kompanije nažalost bile primorane otkazati radnicima ugovore o radu iz ekonomskih razloga u cilju spašavanja kompanije od stečaja.
AVAZ 26.03.2020.
Mnogi obrti neće preživjeti krizu: Smanjenje proizvodnje i broja radnika, nestašica...
Kako je za Oslobođenje kazao predsjednik Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona Ramiz Karić i direktor kompanije Herceg iz Srebrenika, posljedice koronavirusa najviše će pogoditi obrtnike koji sami obavljaju određenu djelatnost.
OSLOBOĐENJE 26.03.2020.
Predsjednica UO Udruženja banaka: Banke će odlučiti kome će omogućiti moratorij na otplatu kredita
Pašić je kazala da su banke u BiH više nego svjesne problema i udara kojeg ekonomija doživljava, te da žele i bit će partneri klijentima, pravnim i fizičkim licima, Vladi i Udruženju poslodavaca u prevazilaženju ovih problema na način da ćemo dati kreditne olakšice klijentima.
FAKTOR 26.03.2020.
Stari Grad: Privrednici koji su obustavili rad oslobođeni plaćanja zakupnine za april
Komandant Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad načelnik Ibrahim Hadžibajrić sazvao je treću redovnu sjednicu Štaba na kojoj su donesene nove mjere u cilju olakšavanja poslovanja privrednika u ovoj općini.
BIZNIS INFO 26.03.2020.
Prilog: Rebalansom budžeta ZDK-a planirana pomoć zdravstvu i ekonomiji
U pripremi je rebalans budžeta Zeničko-dobojskog kantona, kojim se najavljuje podrška zdravstvenom sistemu, civilnoj zaštiti i policiji, te ublažavanje posljedica za ekonomiju.
FTV 26.03.2020.
Snabdijevanje BiH prirodnim gasom odvija se bez problema
- Istovremeno, BH-Gas je, a u skladu sa potpisanim ugovorima, izvršio avansna plaćanja transporterima prirodnog gasa kroz Mađarsku i Srbiju za mjesec april 2020. godine. Izmirena je i faktura za isporučeni prirodni gas za mjesec februar 2020. godine, te su se time stekle pretpostavke za nastavak urednog snabdjevanja prirodnim gasom svih potrošača - navodi se u saopćenju.
FAKTOR 26.03.2020.
Novalić: Zaštitit ćemo ne samo otpuštene, već i sve druge koji ostanu bez posla
- Garantiram, međutim, da će Vlada, što preko Biroa, što preko specijalnog Fonda za podršku ekonomiji, pomoći svima onima koji ostanu bez posla. Niko ne smije ostati bez ikakvih primanja. Pozivam ipak sve poslodavce da učine sve da zadrže radnike, jer Vlada će im sigurno priteći u pomoć. Jednako kao što ćemo biti rigorozni prema onima koji ne pokažu dovoljno spremnosti da zadrže radnike, ako mogu, i da pokažu društvenu odgovornost - naglašava Novalić.
AVAZ 26.03.2020.
Operativni tim BiH i Hrvatske rješava pitanje bržeg prometa roba preko granice
Navedeni tim bi trebalo da pokrene aktivnosti u cilju iznalaženja načina bržeg prometa roba, jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva.
FAKTOR 26.03.2020.
Članovi Vlade RS polovinu martovske plate daće u Fond solidarnosti
- Naša preporuka je da primanja do 1.000 KM bude 5% neto, a za primanja viša od 1.000 da to bude 10% neto primanja - kazao je Višković.
EKAPIJA 26.03.2020.
Smanjenje graničnih procedura kako bi se smanjile gužve na MGP Gradiška
"Ako nove mjere ne pokažu bolje rezultate, donijet će se nove mjere prema dogovoru i uz intenzivnu suradnju i komunikaciju, kako bi se nesmetano olakšao promet na graničnim prijelazima. Granična policija BiH i MUP Republike Srpske u dubini prijelaza pokušat će kroz kontrolu usmjeravati da teretna vozila ne idu na MGP Gradiška nego da koriste i druge granične prijelaze. Uvidom u raspoloživu dokumentaciju, utvrđeno je da je preko 15 posto teretnih vozila koristilo prijelaz na MGP Gradiška, a kojima nije potreba da idu preko tog prijelaza", navodi se u priopćenju Granične policije BiH.
AKTA 27.03.2020.
Danas odluka / Tri kantona idu u karantin?
Čelnici tri kantona sastat će se danas, kako bi odlučili o odlasku u karantin. Radi se o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10.
RADIO SARAJEVO 27.03.2020.
Federalni štab civilne zaštite naredio određivanje prostora za karantin
Ovom naredbom od "Međunarodnog aerodroma Sarajevo" se traži da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara iz aviona, a od Granične policije BiH da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbijedilo što kraće zadržavanje putnika na aerodromu, uz poštivanje svih preventivnih mjera i mjera dezinfekcije u skladu s prethodnim naredbama.
AVAZ 26.03.2020.
U RS-u privremeno odgađeno plaćanje poreskih obaveza
U saopštenju iz Vlade Srpske navodi se da se obaveze po osnovu poreza na dobit, naknade za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma i protivpožarne naknade po godišnjoj poreskoj prijavi za 2019. godinu, koje dospijevaju za plaćanje do 31. marta, privremeno odgađaju do 30. juna ove godine.
AKTA 26.03.2020.
216. sjednica Vlade Federacije BiH
TRI ODLUKE O STAROJ DEVIZNOJ ŠTEDNJI; ZAKUPNINE POSLOVNIH PROSTORA UMANJENE ZA 50 POSTO; PODRŽANA INICIJATIVA ZA KREDIT KOD SVJETSKE BANKE OD 20.000.000 DOLARA
VLADA FBiH 26.03.2020.
Hitno izmijeniti načina obračuna plata, direktnih poreza i doprinosa
"Ističemo da se proizvodnja i poslovni procesi gotovo nisu ni odvijali u tekućem mjesecu, ili su se odvijali u iznimno teškim uvjetima: prekidi u lancima dostave, onemogućen ili usporen prekogranični i međunarodni transport roba u uvozu i/ili izvozu, obustavljanje narudžbi i isporuka, blokada inostranih uplata, kao i zabrana obavljanja djelatnosti, čime je kompletno domaće tržište dovedeno u neizvjesnost i pitanje ekonomskog opstanka. Prema navedenim problemima u poslovanju, da se zaključiti kako je kompletan mjesec mart protekao u skoro potpunoj blokadi većine privrednih subjekata, i posljednje informacije sa domaćeg i ino tržišta sugeriraju da će ekonomska aktivnosti u potpunosti stati. Svakim danom, sve više kompanija dolazi u dilemu na koji način ublažiti posljedice krize kako bi se izbjegao najgori mogući scenario – otpuštanje radnika, i u vezi s tim mnogi drugi posljedični efekti po ekonomiju, a prvenstveno uposlenih i stanovništva koje zavisi od uposlenih u BiH", stav je Krizn
FTV 26.03.2020.
Elektroprivrede najavljuju olakšicu u vidu neobračunavanja zateznih kamata
Iz Elektroprivrede BiH su najavili da će u narednom periodu biti razmotrena zakonska mogućnost da se u vremenu trajanja proglašenog stanja nesreće ne obračunava i ne naplaćuje zakonska zatezna kamata. Ova kompanija je takođe uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme trajanja krize.
EKAPIJA 26.03.2020.
Poslovanje u najteža vremena: Zbog pandemije koronavirusa neke će cijene morati rasti
Ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže kako zamrzavanje cijena nametnuto od strane vlasti je možda imalo smisla u prvim danima krize, međutim sada kada su iz temelja izmijenjeni troškovi i kanali nabave, moramo razmišljati o korekciji odnosno nadopuni iste.
KLIX 26.03.2020.
Privrednici traže izmjenu Odluke o cijenama: Ako ovako ostane morat ćemo obustaviti proizvodnju
"Ističemo, da je se već veliki broj privrednih subjekata obratio Kriznom štabu privrednika FBiH po ovom pitanju navodeći da ukoliko potraje ovaj trend, mnogi će biti prisiljeni dodatno racionalizirati poslovanje, a određeni broj i u potpunosti obustaviti proizvodnju, čime bi se ugrozila opskrba stanovništva, prvenstveno prehrambenim proizvodima", upozorili su iz Kriznog štaba.
KLIX 26.03.2020.
Privrednici traže izmjenu cijena: Na granici smo održivog poslovanja
Naime, na tu odluku prvobitno su upozoravali veletrgovci, gdje već sada mnogi bh. privredni subjekti posluju na granici održivog poslovanja s trenutnim maloprodajnim cijenama, a usljed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta.
AVAZ 26.03.2020.
Kanton Sarajevo snima stanje privrednih subjekata i priprema mjere
Pozivaju se svi privredni subjekti sa područja Kantona Sarajevo da Privrednoj komori Kantona Sarajevo u što kraćem roku dostave informacije sa kojim problemima u poslovanju se suočavaju u jeku pandemije korona virusa „COVID -19“, i koje su to mjere koje bi im bile od koristi u novonastalim okolnostima, te da popune i kraći Upitnik o posljedicama korona virusa na poslovanje, koji se nalazi na web-stranici Komore: www.pksa.ba. Ovo je saopšteno na press konferenciji održanoj 25. 3. 2020. godine, gdje su se javnosti, po ovom pitanju, obratili Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo i Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.
AKTA 26.03.2020.
Čampara traži hitno usmjeravanje višemilionskih sredstava za pomoć privrednicima
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara uputio je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i privrednim i drugim subjektima za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom (Covid-19).
AVAZ 26.03.2020.
Ugostitelji u BiH traže pomoć za spas desetina hiljada radnih mjesta
- Tražiti da banke oslobode, kako radnike tako i poslodavce plaćanja rata kredita (i kamate kredita) za vrijeme trajanja zabrane rada. Osloboditi od plaćanja komunalne takse, takse za istaknutu firmu i drugih parafiskalnih nameta za vrijeme zabrane rada u ugostiteljskoj privredi - naveli su u ovom udruženju, u dopisu koji su, uz ostale, poslali vladama FBiH, RS, Brčko distrikta i kantona te Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
FAKTOR 26.03.2020.
Odluka o nabavci materijala i opreme, uključujući testove za koronavirus
Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba u kojoj se iz naredbe od 21. marta, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u periodu od 18.00. do 5.00 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Izuzetak iz ove naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažovanju vozača, sa navedenim datumom i vremenom početka angažovanja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.
AVAZ 25.03.2020.
Ekonomija u rikvercu: Čeka li nas apokalipsa
Vlasti moraju hitno upumpati svježi novac u privredu, kao što rade i druge zemlje širom svijeta. Time će porasti državni dug, ali će se kompanijama pružiti slamka spasa u narednih nekoliko mjeseci.
BIZNIS INFO 25.03.2020.
Pogodnosti za realni sektor: Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović predložio 11 tačaka za spas ekonomije
Uporedo sa sprječavanjem ubrzanog širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i reguliranjem cjelokupnog zdravstvenog aspekta te pandemije, nadležne institucije u našoj zemlji razmatraju niz mjera koje ne neophodno poduzeti s ciljem saniranja negativnih ekonomskih posljedica.
FAKTOR 25.03.2020.
Nove naredbe Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo
Kako bi se mogla realizirati odluka o podijeli paketa s prehrambenim i higijenskim potrepštinama, Kantonalni operativni centar civilne zaštite još jednom je obavijestio općinske štabove da su imali obavezu da dostave spiskove s imenima osoba starijih od 65 godina ili osoba koje su u stanju socijalne potrebe.
FTV 25.03.2020.
Poznato ko čini novi Federalni štab civilne zaštite
Federalna vlada je donesenim Rješenjem, za komandanta Federalnog štaba civilne zaštite postavila zamjenicu premijera FBiH i federalnu ministricu finansija Jelku Milićević, za načelnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za članove Federalnog štaba civilne zaštite direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana, direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, direktora Federalne direkcije robnih rezervi Tonču Bavrku, sekretara Crvenog križa FBiH Namika Hodžića, te pomoćnike direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanitu Alagić i Mustafu Kadribegovića.
OSLOBOĐENJE 25.03.2020.
Ramić: Firmama koje ne otpuštaju radnike biće refundirani troškovi doprinosa
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izjavio je da će objaviti javni poziv u kojem će sve firme koje imaju tri i više zaposlenih pozvati da ne otpuštaju radnike, a Ministarstvo će onima koji zadrže radnike refundirati tri mjeseca doprinose za sve uposlene, na području RS.
BHT 25.03.2020.
Produžen rok važenja rješenja i akata cestovnog prometa
Svim rješenjima i aktima koja izdaju nadležni organi cestovnog prometa na osnovu Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, kao i na osnovu drugih propisa kojima je tim organima data nadležnost za izdavanje rješenja, rok se produžava do trideset dana nakon dana stupanja na snagu prestanka stanja nesreće izazvane koronavirusom COVID-19.
AKTA 26.03.2020.
Vlada TK: Mjere za ublažavanje posljedica pandemije virusa
Sredstva ostvarena uštedama će, u okviru programa koje će utvrditi Vlada Tuzlanskog kantona, biti preraspoređena na budžetske pozicije namijenjene prevenciji posljedica ili saniranju posljedica pandemije virusa korona.
FTV 25.03.2020.
Vlada Kantona 10 će sufinansirati poljoprivrednu proizvodnju
“S obzirom na situaciju koja je izazvana pojavom i širenjem covid-19 čije posljedice utiču na sve grane ekonomije kao i na poljoprivrednu proizvodnju, u svrhu očuvanja poljoprivredne proizvodnje i kako bi se potpomogla sjetva koja je u toku, Ministarstvo se obavezuje da će svojim Programom osigurati sufinansiranje sjemenskog materijala, goriva, đubriva i zaštitnih sredstava”, navode iz Ministarstva.
BIZNIS INFO 25.03.2020.
Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog proslave u Konjicu
Proslava je održana kada su vlasti Federacije Bosne i Hercegovine donijele odluku o obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama te sedam dana nakon pojave prvih slučajeva zaraze korona virusom.
AJB 25.03.2020.
Ublažavanje krize: Ovo je novi set mjera za ublažavanje krize u obrtništvu
Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine predložila je 16.3. odmah na početku razvoja COVID-a 19, prije same pandemije i vanrednih mjera Federalnom ministarstvu razvoja poduzetništva i obrta kao resornom ministarstvu i Vladi FBiH, kao i nadležnim ministarstvima prijedloge, te široj javnosti Set hitnih mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i privredi za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i gospodarstvo izazvanih pojavom virusa COVID-19.
AKTA 27.03.2020.
Cijena nafte ponovo u padu
Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu jer je pad potražnje zbog pandemije virusa korona nadjačao veliki ekonomski paket koji je u razmatranju u Kongresu SAD-a.
N1 25.03.2020.
Hrvatska zatvara malogranične prijelaze s Bosnom i Hercegovinom
S ovim prijedlogom odluke o zatvaranju malograničnih prijelaza radi smanjenja širenja opasnog virusa, već je upoznato i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
AVAZ 25.03.2020.
Košarac zatražio hitno informaciju o elektroenergetskom sektoru u BiH
- Zbog novonastalih okolnosti i poremećaja na cjelokupnom tržištu uzrokovanog širenjem korona virusa, moramo kontinuirano komunicirati s ključnim institucijama koje čine elektroenergetski sektor na nivou Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kako bismo predložili i preduzeli pravovremene i neophodne mjere u cilju nesmetanog rada proizvodnih pogona, prenosne i distributivne mreže i normalizacije snabdijevanja tržišta električnom energijom, kako bi se prevazišli uočeni poremećaji na tržištu i izbjegle negativne posljedice - rekao je Košarac.
FAKTOR 25.03.2020.
Novalić: Ekonomijom ćemo se baviti kad pandemija krene jenjavati
"Ne zaboravimo da je svjetska praksa da dok raste broj zaraženih, a kod nas je to još uvijek, glavna pitanja su iz sektora zdravstva. Nakon toga ćemo se baviti ekonomijom", odgovorio je premijer na pitanje.
KLIX 25.03.2020.
Sud BiH će osigurati ostvarivanje pravde tokom krize
Sud Bosne i Hercegovine ponovo, kao i saopštenjem od 16.03.2020. godine, poziva građane i stranke u postupcima da koriste dostavljanje podnesaka poštom.
AVAZ 25.03.2020.
Poslodavci FBiH: Hitno ubrzati robni transport prema EU
Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) traži od nadležnih institucija BiH da hitno intervenišu u - Zagrebu i Briselu, kako bi se ubrzao robni transport prema EU. Ovaj zahtjev za hitnom intervencijom zatražen je od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Ministarstva inostranih poslova i svih kriznih štabova.
NEZAVISNE 24.03.2020.
Uskoro manje gužve na graničnim prelazima: GPBiH i MUP Hrvatske postigli dogovor o prelasku kamiona preko granice
S ciljem rješavanja problema koji se pojavio u posljednje vrijeme na pojedinim graničnim prelazima kada je u pitanju robni promet te ogromne gužve i kilometarska čekanja, direktor Granične policije BiH Zoran Galić dogovorio je s upravom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske da teretna motorna vozila iz "trećih zemalja" koja tranzitiraju kroz Republiku
OSLOBOĐENJE 24.03.2020.
Grupacija poslodavaca ZDK pri UPFBiH predložila set mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica
Imajući u vidu stanje u privredi i društvu u cjelini kao posljedicu pandemije korona virusa, Grupacija poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca FBiH je utvrdila prijedlog mjera za pomoć poslodavcima i radnicima u realnom sektoru. 1. Formirati fond za pomoć privredi, sa inicijalnim sredstvima u iznosu od jedan posto ovogišnjeg budžeta kantona. Očekujemo da će u ovaj fond sredstva uplatiti i viši nivoi vlasti kao i brojne međunarodne finansijske istitucije.
START BiH 24.03.2020.
Vlada Brčko Distrikta BiH predložila mjere pomoći privrednicima
Teret ove krize koja je pred nama ili je već živimo, moraju podnijeti zajedno poslodavci, Vlada i zaposleni u realnom i javnom sektoru, kazao je Gudeljević
OSLOBOĐENJE 24.03.2020.
EU će pomoći BiH sa 68 miliona eura
Komesar Varhelji informirao je predsjedavajućeg Džaferovića da će Evropska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 28 miliona eura za zdravstveni sistem, kao i dodatnih 40 miliona eura za podršku ekonomiji.
AVAZ 24.03.2020.
Novalić: Odluka o privremenom zatvaranju četiri aerodroma
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite Vijeće ministara BiH danas donijelo odluku o privremenom zatvaranju četiri međunarodna aerodromska prelaza: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar, osim cargo prevoza.
FTV 24.03.2020.
Zabranjen rad privatnim stomatološkim ordinacijama, slijedi li zabrana kretanja između kantona...
- Prva naredba se tiče zabrane rada stomatoloških privatnih ordinacija i zubotehničkih laboratorija. Sve hitne slučajeve preuzimat će Domovi zdravlja. Druga naredba se tiče zabrane posjeta svim migrantskim centrima, ali i izlaske migranata iz tih centara. To ćemo sa upraviteljima i ministarstvom unutrašnjih poslova tih kantona regulisati i nadzor nad provođenjem ove naredbe, naglašava Solak.
OSLOBOĐENJE 24.03.2020.
Informacija iz UIO BiH za uvoznike, izvoznike i špeditere
- Zbog toga apeluju na sve prijevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima i idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prijelaze Gradina, Bosanski Brod i Izačić. Na ovakav način će se osigurati smanjenje kolona kamiona na prijelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac – ističu iz UIO.
FAKTOR 24.03.2020.
Novalić: Plaćanje PDV-a ćemo pomjeriti na kraj mjeseca
Kazao je kako Vlada priprema uspostavljanje Fonda za garancije a kako je već predložila pomjeranje roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca što će preduzećima dati nove mogućnosti.
BIZNIS INFO 24.03.2020.
Isović: Odreći se dijela plaće u korist radnika u realnom sektoru
Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović uputio je pismo zaposlenicima ove institucije povodom aktuelne situacije u kojoj se nalazi zemlja zbog pandemije koronavirusa. Isović je od njih zatražio da se odreknu dijela martovske plaće u iznosu od 20 posto u korist zaposlenih radnika u realnom sektoru.
AVAZ 24.03.2020.
Poslodavci FBiH hitno traže ubrzanje robnog transporta ka EU
Iz Udruženja je saopšteno da je u protekla dva dana ovo federalno udruženje dobilo više desetina pritužbi svojih članica koje se bave transportom, ali i drugih, o problemima koje imaju sa graničnim prelazima prema Hrvatskoj koji su određeni za robni transport, ogromnim, kilometarskim zastojima na graničnim prelazima Gradiška i Šamac.
EKAPIJA 25.03.2020.
Neće svi u FBiH imati moratorijum na plaćanje kredita - Ključni su dokumentacija i procjena banke
– Kada su u pitanju fizička lica, banka i nedepozitne finansijske institucije će postupati na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata koje imaju zajednička obilježja, npr. zaposlenici u jednom pravnom licu – kazali su iz Agencije za bankarstvo FBiH.
EKAPIJA 24.03.2020.
Poslodavci traže da se otvore dodatni granični prelazi prema Hrvatskoj
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva hitnu intervenciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, svih kriznih štabova prema nadležnim organima Republike Hrvaske i Evropske unije kako bi se otvorio veći broj graničnih prijelaza prema ovoj državi za robni transport, kao i da se ubrza prelazak preko graničnih prijelaza, odrede rute prolaska robnog transporta te mjesta za pauze za odmor i tankovanje goriva, što su već primjenjuje u većini evropskih zemalja.
BIZNIS INFO 24.03.2020.
Za spas radnih mjesta neophodna je promjena PDV-a te da država preuzme plaćanje poreza i doprinosa
"Pitanje je ko će finansirati javni sistem ako realni sektor ide u provaliju?! Javni sektor mora pokazati solidarnost prema realnom. Virus će tek pokazati svoju drugu fazu opasnosti, napraviti ogromne probleme kada mnogi ljudi ostanu bez posla i vlasnike firmi dovesti u agoniju", navodi on.
KLIX 24.03.2020.
Ekonomija / SDP predložio da se ugroženi poslodavci oslobode plaćanja doprinosa
"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva vlade entiteta da razmotre mjeru djelimičnog ili potpunog oslobađanja uplate doprinosa na period od dva mjeseca poslodavcima koji trpe posljedice pandemije COVID-19, posebno obrtnicima, malim poduzetnicima i izvoznicima.
RADIO SARAJEVO 24.03.2020.
Udruženje poslodavaca FBiH: Intervenirati u Hrvatskoj i Briselu kako bi se ubrzao robni transport prema EU
Vozači s kamionima na ulaz u Hrvatsku, kako dodaju, čekaju i više od tri dana, a kada uđu na teritorij Hrvatske, opet čekaju na formiranje konvoja za tranzit kroz Hrvatsku. Svo vrijeme moraju biti u kamionu i nemaju osnovne uvjete za normalan život, a posebno je problem što nema postavljenih WC-a. Neki od njih su svo to vrijeme na mostu pa su u potpunosti blokirani. Prema tvrdnjama vozača, kako dodaju iz UPFBiH, zadržavani su u nehigijenskim uslovima, bez ikakvih objašnjenja. Također su imali strogu zabranu napuštanja vozila, a za svaki pokušaj napuštanja vozila im je prijećeno kaznama.
RTV7 24.03.2020.
Poslodavci FBiH: Hitno ubrzati robni transport prema EU
U saopštenju se napominje da iz transportnih kompanija BiH, koje obavljaju usluge prevoza po cijeloj Evropi, naglašavaju da se u ostatku Evrope transport vrši uz male ili nikakve zastoje.
CAPITAL 24.03.2020.
Intervenirati u Hrvatskoj i Briselu kako bi se ubrzao robni transport prema EU
- Vozila koja idu prema Sloveniji, Italiji i zapadnom dijelu Evrope idu na GP Bosanska Gradiška, dok vozila koja idu prema Mađarskoj, Poljskoj itd. moraju ići na GP Bosanski Šamac. Radi se o odluci nadležnih institucija Hrvatske o kojoj niko u BiH nije zvanično obaviješten, tako su mnogi prijevoznici koji nisu raspolagali ovom informacijom, imali dodatne troškove preusmjeravanja vozila s jednog na drugi graničnih prijelaz - kažu iz UPFBiH.
VIJESTI.BA 24.03.2020.
UPFBiH traži hitnu reakciju: Ubrzati robni transport kroz Hrvatsku
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva hitnu intervenciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, svih kriznih štabova prema nadležnim organima Republike Hrvaske i Evropske unije kako bi se otvorio veći broj graničnih prijelaza prema ovoj državi za robni transport, kao i da se ubrza prelazak preko graničnih prijelaza, odrede rute prolaska robnog transporta te mjesta za pauze za odmor i tankovanje goriva, što su već primjenjuje u većini evropskih zemalja.
PATRIJA 24.03.2020.