Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Dom naroda BiH usvojio izmjene stope: PDV na životne namirnice pet posto, na luksuz 22 posto

Dom naroda BiH usvojio izmjene stope: PDV na životne namirnice pet posto, na luksuz 22 posto
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na sjednici održanoj 15.06.2022. godine dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se na pet posto smanjuje stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, a na 22 posto se povećava stopa na luksuznu robu.

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Zastupnički dom BiH, ali u drugačijem tekstu, tako da će ići u proceduru usaglašavanja teksta.

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječja hrana.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.