Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Dogovoreno formiranje pet radnih grupa za pomoć domaćoj privredi

Dogovoreno formiranje pet radnih grupa za pomoć domaćoj privredi
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je 27. decembra 2019. godine u Sarajevu sa članovima delegacija Udruženja poslodavaca FBiH i Unije udruženja poslodavaca RS o načinima zaštitite domaće proizvodnje i privrednika.

"Uspjeh BiH bez poslodavaca nije moguć. Onoliko koliko oni budu uspješni i koliko budu radili toliko BiH ima pretpostavke za rast i razvoj. Ja i moji saradnici smo ponudili da budemo njihovi partneri", rekao je Tegeltija nakon sastanka.

Dogovoreno je formiranje pet radnih grupa koje će se baviti prvenstveno zaštitom domaće privrede, zakonom o PDV-u, javnim nabavkama, oblašću saobraćaja i ravnopravnih odnosa.

Tokom sastanka je razgovarano i o prijedlogu zakona o PDV-u, s posebnim fokusom na mogućnost da se privrednicima da više prostora kada je u pitanju plaćanje PDV-a institucijama BiH, odnosno da se omogući produženje roka plaćanja PDV-a.

Tokom sastanka poseban akcenat stavljen je i na rad nedjeljom u oba entiteta te je zaključak da tu odluku trebalo donose lokalne zejednice, a ne Vijeće ministara. Stav poslodavaca je da je to odluka o kojoj se treba dobro promisliti obzirom da bi to donijelo gubitke u privredi i smanjenje radnih mjesta.

Tegeltija je ubijeđen da će uspjeh privrede biti vidljiv kroz plate i rast životnog standarda građana.

On je najavio izradu zajedničkog dokumenta poslovne zajednice, Vijeća ministara BiH i vlada entiteta koji će biti izraz zajedničkih ciljeva, ali i predstavljati spisak obaveza u narednom periodu.