Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Direktor UPFBiH na WHAM konferenciji

Direktor UPFBiH na WHAM konferenciji
Probleme bosanskohercegovačke privrede treba rješavati sistemski, zajednički je stav učesnika konferencije o poslovnim izazovima bh. privrednika, koju je organizirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem svog projekta Jačanja radne snage i pristupa tržištu (WHAM) koji implementira IESC.

Udruženje poslodavaca FBiH je kroz ovaj program uspješno implementiralo dva projekta - "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji” i "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji".

Ova konferencija bila je prilika za susret svih relevantnih predstavnika, odnosno privrednika, sistema obrazovanja, udruženja poslodavaca, privrednih komora, te zavoda za zapošljavanje iz cijele BiH, a direktor Udruženja poslodavaca Mladen Pandurević učestvovao je u panelu "Trenutni izazovi obuke radne snage".

- Država mora pratiti stvar sa adekvatnom regulativom, a škole moraju biti prilagođene tržištu svojim potrebama. Poruka budućim i sadašnjim učenicima i njihovim roditeljima je da ne mogu svi proći kroz sistem formalnog obrazovanja, ne mogu svi završavati fakultete, tako da moramo naći način kako inovativnošću učiniti poželjnim sve društvene subjekte u BiH, kaže Pandurević.

Direktorica USAID-a za BiH Courtney Chubb istakla je da će u partnerstvu s privatnim i javnim sektorom raditi na "identifikovanju nedostataka u razvoju radne snage” i da je važno "napraviti integraciju trgovine i proširenja na tržišta regije”.

– Bosna i Hercegovina je dom mnogim malim i srednjim poduzećima, od kojih mnoga prihvaćaju međunarodne standarde i snabdijevaju otprilike 71 posto ukupnog izvoza BiH u EU. Evidentni su izazovi razvoja radne snage s kojim se susreću ova poduzeća. USAID se zalaže i djeluje, zajedno s partnerima iz javnog i privatnog sektora, u prevazilaženju trenutne situacije s ciljem adekvatnog odgovora na ove izazove. Neki od odgovora su poticanje otvaranja novih radnih mjesta unapređivanjem trgovinske integracije BiH i širenjem na tržišta EU i regije te poboljšanje educiranosti radne snage i kvalitete proizvoda radi jačanja bh. ekonomije i zahvaljujući adekvatno kvalificiranim radnicima – kazala je direktorica USAID-a u BiH Courtney Chubb.

Zaključeno je da je kontinuirana sistemska suradnja svih relevantnih faktora jedini način kreiranja adekvatnog odgovora na suvremene zahtjeve tržišta. Posebno je naglašena važnost sistemske veze poduzeća sa formalnim obrazovnim institucijama nužna radi dvostranog sagledavanja potreba privrednika, zahtjeva suvremenog tržišta i kreiranja programa dualnog obrazovanja, koji bi rezultirao visokim stepenom zapošljavanja kvalitetno obučenih mladih ljudi nakon dobivanja diplome. Istaknuta je važnost razvoja i povezanosti trening centara kao jednog od oblika transfera znanja i praćenja najnovijih tehnologija.