Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Velika gužva na MGP Orašje
Nadalje, sve osobe koje ulaze na MGP Gradiška, MGP Gradina i GP Kozarska Dubica, nakon što im sanitarni inspektori izdaju rješenje o samoizolaciji, bit će upućeni u šatorsku karantenu u Gradišci uz pratnju policijskih službenika MUP-a Republike Srpske i pripadnika Civilne zaštite, gdje će se izvršiti testiranje osoba (24 sata će se čekati na nalaz) i za one osobe za koje se utvrdi da su pozitivni na koronavirus ostaju u šatorskoj karanteni do izlječenja, a drugi koji nisu pozitivni upućuju se u kućnu samoizolaciju.
GRANIČNA POLICIJA BiH
Transportna zajednice 28.03.2020.
Stalni sekretarijat Transportne zajednice prati ograničenja putovanja koja uspostavljaju različite zemlje partneri iz jugoistočne Evrope (uključujući i zemlje članice EU) kao jednu od mjera koje imaju za cilj zaustavljanje širenja COVID-19 u regionu.
TRANSPORT COMMUNITY
Podaci o rješenjima za izloaciju, kontrolama, izrečenim sankcijama...
Tabela sa podacima policijskih agencija o broju kontrolisanih osoba kojima je određena izolacija i broju izdatih prekršajnih naloga zbog nepoštivanja odluka nadležnih inspekcija, te podaci Granične policije o broju ulazaka i izlazaka osoba na graničnim prijelazima.
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
FŠCZ donio tri nove naredbe
Istim aktom Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu testova za koronavirus, i to: Kliničkon centru Univerziteta u Sarajevu (8.000 kom), Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” (4.000 kom), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (4.000 kom) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (4.000 kom).
FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
Stanje na cestama 29.03.2020.
Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
BIHAMK
Letjelice (žirokopteri) i vozila FUCZ dostavljaju testove i uzorke osoba testiranih na korona virus (COVID-19)
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas (28. mart) stavila je u funkciju dvije letjelice (žirokoptere) kojima će, po potrebi, u Sarajevo, Mostar ili Tuzlu iz udaljenih gradova i mjesta u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) biti transportirani testovi i uzorci osoba testiranih na korona virus (COVID-19).
FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA - IZVJEŠĆE DO 10 SATI 29.03.2020.
FEDERACIJA BIH: 123 potvrđena slučaja. Utvrđeni uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija na području četiri kantona: Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona. Pet većih klastera vezanih za događaj u Konjicu (do sada 33 potvrđenih slučajeva, evidentirana 3. generacija kontakata), slučaj u Mostaru (7 potvrđenih slučajeva), klaster u Širokom brijegu (11 slučajeva), klaster u Tuzli i Čitluku (6 potvrđenih slučajeva). U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su 3 klastera. Evidentiran jedan klaster u kantonu Sarajevo. Ukupno evidentirano 5 smrtnih slučajeva.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH
Novalić: Vlada FBiH kupila 150.000 testova za detekciju infekcije
Svaka općina u Federaciji BiH će dobiti testove - rekao je premijer Novalić.
VLADA FBiH
RS: Za odgodu plaćanja poreza podnesite pisanu izjavu
Poreska uprava Republike Srpske obavještava privredne subjekte, koji su pogođeni mjerama na sprječavanju širenja virusa korona i zbog toga imaju poteškoće u poslovanju, da imaju mogućnost da u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske podnesu Poreskoj upravi RS pismenu izjavu za odgađanje plaćanja poreskih obaveza.
PORESKA UPRAVA RS
Narodna skupština usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske danas je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV.
VLADA RS
Stanje na putevima 29.03.2020.
Zbog radova na magistralnom putu MI-115 Drinjača-Milići-Vlasenica (stara oznaka puta M-19) izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa se vozači mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. (09.03.2020-31.12.2020)
AUTO-MOTO SAVEZ RS
RS: Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod još 38 osoba
Riječ je o 20 žena i 18 muškaraca. Od tog broja 29 osoba je iz Banjaluke, dvije osobe su iz Laktaša, dvije osobe iz Kneževa, jedna osoba iz Gradiške, jedna osoba iz Teslića, jedna osoba iz Prnjavora, jedna osoba iz Kotor Varoša i jedna osoba iz Ribnika koja je preminula.
VLADA RS
Dostavljena oprema i sredstva za karantinske kampove
Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite danas su dostavili u karantinske kampove na graničnim prelazima Šamac, Brod i Gradiška zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju nabavljena uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske.
REPUBLIČKA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
USK: Savljene u funkciju letjelice kojima će u Sarajevo biti transportovani uzorci
- Sa načelnikom Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinom Solakom, smo u stalnom kontaktu i kako je i dogovoreno, za USK je danas dostavljeno 900 transportnih podloga za uzorke. Od sutra krećemo s uzimanjem uzoraka većeg broja osoba, za koje postoji sumnja da su pozitivni na koronavirus, nakon čega će uzorci biti letjelicama transportovani u referentnu laboratoriju, kazao je premijer USK, Mustafa Ružnić koji je komandant Kantonalnog štaba CZ USK.
VLADA USK
Uspostava primarnog izolatorija u Goraždu u završnoj fazi
„U prizemlje se ubacuje jedan dio opreme koji još očekujemo. Jučer u poslijepodnevnim satima smo dobili četiri respiratora koji se stavljaju u funkciju, Mnogo posla se uradilo, od same dezinfekcije, unošenja opreme, lijekova, dezinfekcionih sredstava, očekujemo aparaturu koju su obezbijedili Vlada BPK i UNDP gdje je između ostalog i pokretni rentgen aparat i još mnoštvo opreme koja je neophodna“ – pojasnila je dr. Kamenica.
VLADA BPK
Federalni štab civilne zaštite dopremio 300 testova u BPK Goražde
Federalni štab civilne zaštite Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je dopremio 300 testova za koronavirus.
VLADA BPK
Premijer Nenadić: Vlada KS ulaže maksimalne napore i nema mjesta panici
Podsjetio je i da su osigurali trijažne punktova ispred zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite, vanredni prijevoz za zdravstvene radnike i uposlenike u sigurnosti, te produžili važenje kupona.
VLADA KS
KS: Poštivanje javno – zdravstvenih mjera vrlo je značajno tokom ove epidemije
Prof.dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i član Štaba civilne zaštite KS, navela je da je do sada ukupno testirano 129 osoba u Kantonu Sarajevo, od koji je 15 pozitivno na koronavirus. Kako je i najavljeno, testiranja su intenzivirana, te su jučer testirane 22 osobe, a pet njih je bilo pozitivno na prisustvo koronavirusa.
VLADA KS
FŠCZ izmijenio naredbu o uvođenju zabrane kretanja građana od 20 do 5 sati i pozvao na poštivanje i ostalih naredbi
Današnjom novom izmijenjenom naredbom tačka 1. naredbe Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) od 21. marta po kojoj je zabrana kretanja građana na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) trajala od 18 do 5 sati se mijenja i novom naređuje zabrana kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 20 do 5 sati.
FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
15 miliona KM namjenskih sredstava staviti u funkciju proizvodnje hrane
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić uputio je u petak u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije BiH.Dopunama bi bilo omogućeno da se namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište, privremeno do 30. juna 2021. godine, stave na raspolaganje kantonima za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi.
VLADA FBiH
Počinje sistematska dezinfekcija Federacije BiH, kreće iz Konjica
Za dezinfekciju će se koristiti dvije mašine Federalne uprave civilne zaštite i one će se večeras nakon početka policijskog sata pojaviti na ulicama Konjica. Dezinfekcija će nakon toga biti nastavljena širom Federacije.
VLADA FBiH
RS: Korona virus potvrđen kod još 38 osoba, 29.3.2020.
Riječ je o 20 žena i 18 muškaraca. Od tog broja 29 osoba je iz Banjaluke, dvije iz Laktaša, dvije iz Kneževa, po jedna osoba iz Gradiške,Teslića, Prnjavora, Kotor Varoša i jedna osoba iz Ribnika koja je preminula.
REPUBLIČKA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
BPK: Naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite
Gradskim i općinskim štabovima civilne zaštite naređeno da putem predsjednika mjesnih zajednica i povjerenika civilne zaštite organizuju provođenje aktivnosti u pogledu dostave lijekova, namirnica i drugih neophodnih potrepština građanima kojima je izdato rješenje o izolaciji.
VLADA BPK
Vlada donijela zaključak o zabrani i javnih i privatnih okupljanja sa više od 20 osoba u KS
Dodala je kako će ova organizirana sa 20 i manje osoba morati poštovati propisanu socijalnu distanca te sve aktere adekvatno opremiti zaštitom opremom – maskama i rukavicama.
VLADA KS
UIO: Odluka o oslobađanju
Odluka o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije uzrokovane coronavirusom (COVID-19).
UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH
Transportna zajednica 27.03.2020.
Stalni sekretarijat Transportne zajednice prati ograničenja putovanja koja uspostavljaju različite zemlje partneri iz jugoistočne Evrope (uključujući i zemlje članice EU) kao jednu od mjera koje imaju za cilj zaustavljanje širenja COVID-19 u regionu.
TRANSPORT COMMUNITY
Podaci o rješenjima za izloaciju, kontrolama, izrečenim sankcijama...
Tabela sa podacima policijskih agencija o broju kontrolisanih osoba kojima je određena izolacija i broju izdatih prekršajnih naloga zbog nepoštivanja odluka nadležnih inspekcija, te podaci Granične policije o broju ulazaka i izlazaka osoba na graničnim prijelazima.
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
FŠCZ produžio rok primjene za 14 prethodno donijesenih naredbi
Naredbe kojima je na vanrednoj sjednici Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) produžio rok primjene do daljnjeg su one o otkazivanju održavanja svih javnih skupova u FBiH, obustavi rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića, svih shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona. Produžen je i rok primjene naredbama do daljnjeg kojima se naređuje zabrana okupljanja na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, pružanje usluga šalter sala (naplatne službe javnih preduzeća, poštanski uredi, matični uredi, uredi sudova u radu sa strankama, poslovnice zavoda) na način da se rad sa strankama organizuje dvosmjenski.
FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
Izmijenjen Program poticaja za 2020.g
Zbog vanredne situacije izazvane globalnom pandemijom korona virusa, na hitnoj telefonskoj sjednici Vlada Federacije BiH izmijenila je i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu“ utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA
Dnevni izvještaj za potvrđene slučajeve COVID-19 U FBiH 28.03.2020.
FEDERACIJA BIH: 95 potvrđenih slučajeva. Utvrđeni uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke, Švicarske i Srbije. Lokalna transmisija na području četiri kantona: Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona. Dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu (do sada 31 potvrđenih slučajeva, evidentirana 3. generacija kontakata) i slučaj u Mostaru (7 potvrđenih slučajeva). U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su 3 klastera. Evidentirana dva klastera u Zapadnohercegovačkom kantonu i jedan u kantonu Sarajevo. Novi improtirani slučajevi iz Austrije, Turske i SAD-a. Ukupno evidentirana 4 smrtna slučaja.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH
Odluka o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem " COVID-19" ("Službene novine F BiH", br. 22/20)
Ovom odlukom utvrđuju se privremene mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusnog oboljenja „COVID-19“ i očuvanja stabilnosti bankarskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na: a) odobravanje olakšica klijentima banke koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, b) posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom, koja banka primjenjuje u slučaju da odobri posebne mjere klijentu, c) preventivne mjere sa ciljem očuvanja kapitala banaka
AGENCIJA ZA BANKARSTVO FBiH
Odluka o privremenim mjerama u pogledu obaveza banaka za dostavu izvještaja Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine F BiH", br. 22/20)
Izvještaje koji ne budu predmet posebne odluke direktora Agencije, banke su dužne dostavljati u rokovima definisanim odlukama.
AGENCIJA ZA BANKARSTVO FBiH
Odluka o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem " COVID-19" ("Službene novine F BiH", br. 22/20)
Odlukom se utvrđuju privremene mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanim epidemijom virusnog oboljenja COVID-19 i očuvanja stabilnosti finansijskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine.
AGENCIJA ZA BANKARSTVO FBiH
Odluka o privremenim mjerama u pogledu obaveza društava za faktoring i banaka koje se bave poslovima faktoringa za dostavu izvještaja Agenciji za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine F BiH", br. 22/20)
Cijeneći okolnosti vezane za vanrednu situaciju izazvanu pojavom virusnog oboljenja „COVID 19“, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine će u skladu sa analizom i procjenom pojedinih mjera i aktivnosti, posebnom odlukom odrediti vrstu izvještaja definisanih odlukom iz stava (1) ovog člana koje će društva za faktoring i banke dostavljati u izmijenjenim rokovima od rokova koji su definisani odlukom iz stava (1) ovog člana.
AGENCIJA ZA BANKARSTVO FBiH
Stiglo novih 20.000 testera, preraspodjelom obezbijeđeni milioni za podršku poljoprivredi
“Umjesto planiranih 500.000 KM poticaja poljoprivrednicima za jesensku sjetvu, danas smo izmjenom programa planirali devet miliona KM”, kazao je Dedić.
VLADA FBiH
Hitna sjednica Vlade Federacije BiH
Danas je izmijenjena i dopunjena Odluka o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu“ utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
VLADA FBiH
FUZIP: Na graničnim prijelazima izdato 18.260 rješenja o izolaciji
Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćila je da su federalni sanitarni inspektori, zaključno s 26.3.2020. godine, u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH, nastavili intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji BiH.
VLADA FBiH
Solak: Uzorci iz udaljenih gradova bit će prevoženi letjelicama
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas je stavila u funkciju dvije letjelice kojima će u Sarajevo biti transportovani uzorci osoba testiranih na koronavirus iz udaljenih gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini.
VLADA FBiH
Dedić: Setom mjera povećati obim poljoprivredne proizvodnje u FBiH
Od kantonalnih ministarstava zatražili smo da osiguraju svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta
FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA
RS: Ministarstvo poljoprivrede podržava male proizvođače
S ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja korona virusa, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preusmjerilo je 2,2 miliona KM kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima da bi se podstaklo omasovljenje poljoprivredne proizvodnje.
VLADA RS
RS: Odluka o privremenim mjerama mikrokreditnim organizacijama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19“
Ovom odlukom utvrđuju se privremene mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusnog oboljenja „COVID-19“ i očuvanja stabilnosti mikrokreditnog se ktora Republike Srpske, a koje se odnose na: 1) odobravanje olakšica klijentima mikrokreditnih organizacija koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, 2) posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom, koja mikrokreditna organizacija primjenjuje u slučaju da odobri posebne mjere klijentu, 3) preventivne mjere sa ciljem očuvanja kapitala/uloga mikrokreditnih organizaciija
AGENCIJA ZA BANKARSTVO RS
RS: Odluka o privremenom načinu izvještavanja Agencije za bankarstvo Republike Srpske
Izvještaje koji nisu definisani ovom odlukom, banka je dužna dostavljati u rokovima definisanim u drugim podzakonskim propisima.
AGENCIJA ZA BANKARSTVO RS
Stanje na putevima 28.03.2020.
Na relaciji Mel Stanić Rijeka-Derventa –Kozarska Dubica (do18.04.2020.) kretaće se vangabaritni teret. Vozači se mole za oprezniju vožnju na pomenutom putnom pravcu i da poštuju uputstva lica iz pratnje.
AUTO-MOTO SAVEZ RS
SBK: Inspekcija sankcionisala ugostiteljske objekte koji se ne pridržavaju Naredbe o privremenom obustavljanju usluga
Inspekcija sankcionisala ugostiteljske objekte koji se ne pridržavaju Naredbe o privremenom obustavljanju usluga.Operativnim radom na terenu kantonalnih turističko-ugostiteljskih inspektora i policijskih službenika MUP-a SBK u protekla 24 sata uvrđeno je da se tri ugostiteljska objekta nisu podržavali Naredbe o privremenom obustavljanju usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija.
VLADA SBK
KŠCZ ZDK: Strožija kontrola vozača kamiona u izolaciji, dozvoljena online i prodaja sa dostavom autodijelova
Prva se odnosi na vozače kamiona, pa je tako poslodavcima u ovom kantonu naređeno da nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi (HES) moraju prijaviti vrijeme polaska i vrijeme povratka vozača na odredište, kako bi se moglo pratiti kretanje vozača u vrijeme izolacije.
VLADA ZDK
Vlada ZDK odobrila 1,65 miliona KM za Kantonalnu bolnicu te 300.000 KM za nabavku paketa za demobilisane branitelje
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku o odobravanju dodatnih finansijskih sredstava Kantonalnoj bolnici Zenica u iznosu od jedan milion i 655.000 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme za nastavak borbe protiv pandemije koronavirusa.
VLADA ZDK
BPK: Odbijena molba firme “Pobjeda-Rudet” o pokretanju proizvodnje prije isteka naredbe
KŠCZ uputio je preporuku bankama na području BPK Goražde u vezi sa mogućim olakšicama za osobe starije od 65 godina na koje se odnosi naredba FŠCZ o zabrani kretanja.
VLADA BPK
BPK: Kantonalnoj bolnici isporučen prvi kontingent specijalizirane zaštitne opreme
U Goražde je stigla i prva oprema iz programa UNDP -a za koji je Vlada BPK izdvojila 300.000 KM.
VLADA BPK
Izvršena primopredaja doniranih respiratora Kantonalnoj bolnici Goražde
Ispred Kantonalne bolnice Goražde izvršena je primopredaja donirane medicinske opreme, tačnije četiri respiratora koje su obezbijedili vlasnik EMKE Fridhelm Runge i njegovo dugogodišnji prijatelj Redžo Bekto.
VLADA BPK
BRČKO DISTRIKT: Donesena naredba za vozače u međunarodnom transportu
Vozač vozila u međunarodnom transportu koji je državljanin Bosne i Hercegovine i koji po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, na graničnom prelazu, zaprimi rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja boravka u BiH, dužan je izolaciju u trajanju od 14 dana ili do odlaska na narednu vožnju provesti na adresi prebivališta ili drugoj adresi koju sam odredi prilikom izdavanja rješenja o izolaciji.
VLADA BRČKO DISTRIKTA
Ministarstvo finansija KS: Donacije za borbu protiv pandemije koronavirusa
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo obavještava sva pravna i fizička lica u zemlji i inostranstvu da donacije za borbu protiv pandemije koronavirusa mogu uplatiti na depozitni račun Kantona Sarajevo.
VLADA KS
KS: Klasteri se prate, epidemiološka situacija se mijenja, ali nema mjesta panici
„Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u samoizolaciji je 1.608 osoba, a iz nje je izašlo 384 osoba i to su bili importovani slučajevi, tačnije, oni koji su došli izvan granica naše domovine, a sad već imamo lokalnu transmisiju. Do sada su testirane 63 osobe, od kojih je 10 pozitivno na prisustvo koronavirusa“, navela je Aida Pilav.
VLADA KS
Isplata socijalnih naknada u KS-u nije upitna, Odlukom Vlade naknade će biti i povećane
Iz Ministarstva za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavijestili su građane da isplata socijalnih davanja u KS-u neće biti dovedena u pitanje zbog aktuelne situacije, kao i da će naknade za korisnike socijalnih davanja biti povećane.
VLADA KS
KS: Od ponedjeljka počinje podjela propisanih lijekova redovne terapije za starije od 65 godina
Komandantica Štaba civilne zaštite KS i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč kazala je kako su ažurirani spiskovi građana preko 65 godina koji u Sarajevu nemaju bližih srodnika, odnosno kojima je potrebna pomoć.
VLADA KS
KS: Osobe koje i dalje budu kršile naredbe nadležnih štabova biće prisilno izolovane
S obzirom da značajan broj ljudi na području KS još uvijek ne poštuje mjere samoizolacije, te da na taj način mogu ugroziti zdravlje velikog broja sugrađana, policijski komesar Selimović apelirao je na sve te osobe da budu odgovorne i savjesne zbog svih oko njih. U protivnom će MUP biti prisiljen da u skorom periodu primjeni i radikalne mjere kao što je to već najavljeno.
VLADA KS
Novalić: Poslano 20.000 testova za najugroženija područja FBiH
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da će danas biti isporučeno 20.000 testova za najugroženija područja u Federaciji BiH, koja su pogođena pandemijom koronavirusa.
VLADA FBiH
Stanje na cestama 28. 03. 2020. u 13:30 sati
Pojačan je promet teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška na ulazu u BIH.
BIHAMK
Obavještenje poreskim obveznicima u RS o elektronskom podnošenju poreskih prijava za porez na dohodak
Obavještavaju se poreski obveznici da je počev od 27.03.2020. godine, putem portala: Elektronske usluge Poreske uprave Republike Srpske, omogućeno elektronsko podnošenje Poreske prijave za malog preduzetnika, Obrazac 1007 i Akontacije poreza na dohodak, Obrazac, 1008.
PORESKA UPRAVA RS
ZDK: Podsticaj za proljetnu sjetvu pola miliona KM
"Svjesni činjenice da je period sjetve za određene poljoprivredne kulture pri kraju ili je već prošao, Ministarstvo za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu ZDK obavještava sve one koji su izvršili, kao i proizvođače koji namjeravaju provesti sjetvu, da će nakon usvajanja programa u razumnim rokovima i u skladu sa kriterijima, prihvatiti finansiranje troškova nabavke sjetvenog materijala uz priložene fiskalne račune, što će preciznije biti definisano ovim programom", rekao je resorni ministar Mirnes Bašić.
VLADA ZDK
HNK: Suradnjom i koordiniranjem spriječiti širenje koronavirusa
„Samo suradnjom i koordiniranjem - kako vertikalnim tako i horizontalnim - te uz poštivanje preporuka medicinske struke, možemo pobijediti izazov s kojim smo suočeni.“, kazao je predsjednik Herceg poglavito zahvaljujući medicinskom osoblju, ali i svima onima koji na odgovoran i nesebičan način rade na suzbijanju širenja koronavirusa.
VLADA HNK
Obavijest za vozače teretnih vozila prilikom ulaska u Mađarsku
Ovim putem obavještavamo vozače teretnih motornih vozila da prilikom ulaska u Mađarsku moraju koristiti zaštitne maske i rukavice, također, sanitarni inspektor će izvršiti zdravstveni pregled vozača. Utovar/istovar mora biti obavljen u roku od 24 sata od ulaska u Mađarsku.
GRANIČNA POLICIJA BiH
Održan radni sastanak predstavnika Granične policije BiH s ravnateljstvom MUP-a Republike Hrvatsk
Granična policija BiH i ravnateljstvo MUP-a R. Hrvatske zaključili su da je bitno smanjiti procedure, kao i da teretna vozila idu bez vaganja jer smanjenjem procedura, ujedno će se smanjiti i gužve na MGP Gradiška. Ako nove mjere ne pokažu bolje rezultate, doonijet će se nove mjere prema dogovoru i uz intenzivnu suradnju i komunikaciju, kako bi se nesmetano olakšao promet na graničnim prijelazima.
GRANIČNA POLICIJA BiH
Održana videokonferencija ravnateljstva policije zemalja Europske unije i Granične policije BiH
Granična policija BiH ukazala je na aktualni problem s kojim se suočavaju prijevoznici BiH, prilikom obavljanja transportnih prijevoza. Ovim vidom komunikacije, kontinuirano će se održavati kontakt, s ciljem pravovremene razmjene policijskih podataka i pronalaženja zajedničkog rješenja.
GRANIČNA POLICIJA BiH
Odluke koje je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo u proteklom periodu u cilju poduzimanja nadležnih mjera u borbi protiv daljeg širenja korona virusa (COVID-19)
Sve odluke Vijeća ministara BiH na jednom mjestu.
VIJEĆE MINISTARA BiH
Druga vanredna sjednica Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje
Donijet je prijedlog odluke o upućivanju zahtjeva za međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje u borbi protiv pandemije, koja ide na potvrđivanje Vijeću ministara BiH. Također, preporučeno je općinskim, kantonalnim i entitetskim kriznim štabovima da maksimalno reduciraju zahtjeve za pomoć Oružanih snaga BiH lokalnim i drugim zajednicama, jer tu pomoć treba tražiti samo kada se iscrpe svi drugi civilni resursi.
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
Ministar Košarac: Obezbijediti 24-časovno radno vrijeme veterinarskih inspektora na određenim graničnim prelazima
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je od Ureda za veterinarstvo BiH da, u skladu sa odlukom Vijeća ministara BiH, obezbijedi 24-časovno radno vrijeme inspektora na graničnim prelazima, koji su određeni za prevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz BiH.
MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BiH
Ministarstvo preporučilo RAK-u produženje dozvola OS za javne RTV servise
Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je preporučilo Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine da produži važenje dozvole Odboru Sistema javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini za analogno zemaljsko emitiranje RTV signala na neodređeno vrijeme i pod istim uvjetima, a minimalno do prestanka vanredne situacije u BiH proglašene zbog pandemije virusa Covid-19.
MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BiH
Transportna zajednica – info 26.03.2020.
Stalni sekretarijat Transportne zajednice prati ograničenja putovanja koja uspostavljaju različite zemlje partneri iz jugoistočne Evrope (uključujući i zemlje članice EU) kao jednu od mjera koje imaju za cilj zaustavljanje širenja COVID-19 u regionu.
TRANSPORT COMMUNITY
Ministar Mitrović: Prijevoz robe se obavlja bez većih poteškoća, preispitati policijske pratnje za kamione
Neophodno da Republika Srbija preispita potrebu policijske pratnje za kamione koji prelaze u Republiku Srbiju.
MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BiH
Evakuacija bh. državljana iz Italije
Vijeće ministara BiH je na telefonskoj vanrednoj sjednici donijeo Odluku o evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Republike Italije i za te namjene odobrilo 50 hiljada KM iz tekuće budžetske rezerve.
VIJEĆE MINISTARA BiH
Podaci o rješenjima za izloaciju, kontrolama, izrečenim sankcijama...
Tabela sa podacima policijskih agencija o broju kontrolisanih osoba kojima je određena izolacija i broju izdatih prekršajnih naloga zbog nepoštivanja odluka nadležnih inspekcija
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
Sаmо-izјаvа kоја vаži zа prоfеsiоnаlnе vоzаčе u sаоbrаćајu sаmоvriјеdnоg prеvоzа rоbе i putоvаnjа kоје prеuzimајu prеduzеćа sа rеgistrоvаnоm kаncеlаriјоm kоја niје u itаliјi
Sаmо-izјаvа kоја vаži zа prоfеsiоnаlnе vоzаčе u sаоbrаćајu sаmоvriјеdnоg prеvоzа rоbе i putоvаnjа kоје prеuzimајu prеduzеćа sа rеgistrоvаnоm kаncеlаriјоm kоја niје u itаliјi
MINISTARSTVO PROMETA I KOMUNIKACIJA FBiH
Održana 216. sjednica Vlade Federacije BiH
ZAKUPNINE POSLOVNIH PROSTORA UMANJENE ZA 50 POSTO; SMANJENI DOPRINOSI ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZAPOSLENIKA NA RADU U INOSTRANSTVU
VLADA FBiH
FŠCZ: Naredba koja se tiče određivanja prostora za karantin
Na današnjoj sjednici FŠCZ, kojom je predsjedavao načelnik Štaba Fahrudin Solak, donijeta je naredba koja se tiče određivanja prostora za karantin. U njoj se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin i određivanju prostora za karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za 27.3.2020. godine.
FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
Stanje na cestama 27. 03. 2020.
Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja svaki dan (osim nedjelje), u vremenu od 09 do 15 sati. Za vrijeme obustave vozila se usmjeravaju na alternativne pravce.
BIHAMK
Dnevni izvještaj za potvrđene slučajeve COVID-19 U FBiH
FEDERACIJA BIH: 74 potvrđenih slučajeva; Utvrđeni uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke, Švicarske i Srbije. Lokalna transmisija na području četiri kantona: Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona. Dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu (do sada 28 potvrđenih slučajeva, evidentirana 3. generacija kontakata) i slučaj u Mostaru (7 potvrđenih slučajeva). U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su 3 klastera. Evidentirana dva klastera u Zapadnohercegovačkom kantonu i jedan u kantonu Sarajevo. Novi improtirani slučajevi iz Austrije i Turske. Ukupno evidentirana 3 smrtna slučaja.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH
Na graničnim prijelazima federalni inspektori izdali 17.680 rješenja o izolaciji
Federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima u FBiH izdali ukupno 17.680 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.
VLADA FBiH
RS: Nove mjere podrške poljoprivrednicima
Donesena je i odluka da podsticaji budu omogućeni i za 5.373 gazdinstva koja su imala dugove i zbog toga bila isključena iz sistema podsticaja.
VLADA RS
RS: Pošte Srpske uvele mogućnost preuzimanja pošiljaka za osobe starije od 65 godina
​Pošte Srpske saopštile su da će od petka, 27.03.2020. godine, za osobe starije od 65 godina preporučene pošiljke u pošti moći preuzeti punoljetna osoba koja predoči važeći lični dokument primaoca pošiljke.
VLADA RS
RS: Stanje na putevima
Putovati samo u najnužnijim situacijama.
AUTO-MOTO SAVEZ RS
RS: Identifikovana dva lica koja su pobjegla sa Klinike za infektivene bolesti
Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 26.03.2020. godine, identifikovali su i locirali dva lica inicijala D.R. i D.R. nastanjeni u Banja Luci, kod kojih je utvrđen korona virus, a koji su pobjegli sa Klinike za infektivne bolesti koja je smejštena u ulici Jovana Dučića.
VLADA RS
Ministar Šeranić predstavio trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, predstavljajući trenutnu epidemiološku situaciji u Srpskoj, izjavio je da je još sedam lica u Srpskoj zaraženo virusom korona, te da je ukupan broj dostigao 121.
VLADA RS
Ubrzana procedura nabavke neophodne medicinske i sanitetske opreme, što je prioritet Vlade
Na sjednici Vlade KS razgovaralo se o potrebi proglašenja stanja epidemije, što otvara neke druge mogućnosti onima koji rade na prevenciji i liječenju, a o čemu će se odluke donositi u narednim danima.
VLADA KS
Ministar Jusko upozorio aktere nedozvoljenih okupljanja iza zatvorenih vrata
„MUP ima informaciju da se dešavaju okupljanja iza zatvorenih vrata u nekim kafićima i barovima. Još jednom naglašavam, da na ovaj način, osim što se krše propisi, najviše štete mogu imati upravo oni koji se na ovaj način okupljaju. MUP zna gdje su takva okupljanja, reagovat će u skladu sa ovlastima i propisima o zabrani javnog okupljanja u periodu pandemije koronavirusom“, upozorio je ministar Jusko
VLADA KS
Prof.dr. Pilav najavila: Na putu smo proglašenja epidemije
Pilav je još jednom apelovala na poštovanje samoizolacije i poštivanje policijskog sata, te zamolila da se izbjegavaju kućna okupljanja, jer je u toku lokalna transmisija virusa, u šta nema sumnje. Naglasila je kako se više ne može samo govoriti o importovanim slučajevima
VLADA KS
Civilna zaštita KS izvršila podjelu zaštitne opreme
Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo je izvršila podjelu raspoloživih količina zaštitne opreme - zaštitnih maski, rukavica, mantila i kapa koje je Direkcija za robne rezerve KS dala na raspolaganje Štabu.
VLADA KS
SBL: Naredba Kantonalnog štaba civilne zaštite
Zadužuje se Općinski štab civilne zaštite Općine Travnik da u okviru objekta SRC PIROTA osigura adekvatan medicinski prostor i isti ustupi na korištenje Kantonalnom štabu civilne zaštite SBK za potrebe Centralnog skladišta medicinske i zaštitne opreme nabavljene/donirane u vezi sa aktvnostima provedbe Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa.
VLADA SBK
KUZIP: Povećanje cijena suprotno Odluci Vlade FBiH utvrđeno u 23 kontrolisana subjekta
U 30 slučajeva od strane subjekata nadzora nisu se poštivale navedene naredbe, od čega u 11 slučajeva u ugostiteljskim objektima, a 19 slučajeva u djelatnosti trgovine, zbog čega su inspektori odmah na licu mjesta zatvorili poslovne prostorije kontrolisanih subjekata nadzora.
VLADA ZDK
TK: Potpisani ugovori za prvi kontingent zaštitne opreme
Potpisani su prvi ugovori za realizaciju dijela od ukupno 900.000 KM sredstava Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, koje je Vlada usmjerila za nabavku specificirane medicinske opreme, zaštitne opreme i zaštitnih sredstva. Radi se o opremi koja je utvrđena kao prioritet u pogledu potreba zdravstvenih ustanova sa područja Tuzlanskog kantona.
VLADA TK
KANTON 10: Zapovijed o dopuni Zapovijedi
Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije na 6. izvanrednoj sjednici održanoj danas, 26. ožujka 2020. godine donio je Zapovijed o dopuni Zapovijedi o kretanju osobama mlađim od 18 godina i starijima od 65 godina na području HBŽ i Zapovijed Županijskog stožera civilne zaštite kojim se zabranjuje kretanje građanima na području HBŽ od 18h do 5h
VLADA KANTONA 10
KANTON 10: Počela proizvodnja zaštitnih maski u Livnu i Drvaru
U preventivnoj borbi protiv korona virusa uključili su se vlasnici firmi. Tako je u privatnoj tvrtki Belini d.o.o. Livno prije dva dana počela proizvodnja zaštitnih maski. Dnevno se proizvede 250 zaštitnih maski namijenjenih za potrebe zdravstvenih ustanova.
VLADA KANTONA 10
USK: Informacija o poduzetim aktivnostima i mjerama za period 21. – 26. 03. 2020. godine
Od proglašenja globalne pandemije novog koronavirusa (COVID-19) Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (Uprava) stavila je sve svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva, pa je tako i rad Uprave organiziran u dvije smjene.
VLADA USK
AGENCIJA ZA JAVNE NABAVKE: Savjetodavna i tehnička pomoć putem telefona svakim radnim danom
Povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u vezi sa Corona virusom (COVID-19), Agencija za javne nabavke BiH prilagodila je svoj rad na način da će putem telefona pružati savjetodavnu i tehničku pomoć svakim radnim danom u tereminu od 10:00 do 12:00 sati.
AGENCIJA ZA JAVNE NABAVKE BiH
Zračni promet
Uzimajući u obzir da se širenje pandemije izazvane koronavirusom (COVID-19) značajno održava na odvijanje zračnog prometa, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je zatražilo od Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) da kontinuirano prate i vrše procjenu utjecaja novonastale situacije na budžete svojih institucija.
MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BiH
Instrukcija o načinu prijema i otpreme pošte u novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemijom korona virusa
Instrukcijom je definisano da se lična dostava pošte zabranjuje u periodu trajanja opasnosti uzrokovane korona virusom, a instrukcijom je definisano kako se može vršiti dostava pošte.
MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BiH
MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BiH: Obavještenje o prijemu pošte u Ministarstvu
Obavještavamo vas da je kretanje i boravak stranaka u prostorijama pisarnice Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (119/I) ograničen na vremenski period od 10:00-12:00 sati.
MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BiH
Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj za petak, 27. marta 2020. godine
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da su u Republici Srpskoj još 34 lica pozitivna na virus korona, čime je njihov ukupan broj dostigao 155.
VLADA RS
Pošte Srpske: Izmjena radnog vremena pošta
Pošte Srpske obavijestile su korisnike da su, na osnovu analiza i prijedloga radnih jedinica, a u skladu sa članom 5. Pravilnika o mjerama i postupanju u kriznoj situaciji pojave virusa korona, izmjenile radno vrijeme pošta sa korisnicima poštanskih usluga.
VLADA RS
Aktivan karantin u Brodu
Kamp je opremljen šatorima, poljskim krevetima, kontejnerima, poljskim toaletima, posteljinom i ostalim neophodnim sredstvima.
REPUBLIČKA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
Zaključak Vlade Republike Srpske
2. Opredjeljenje predsjednika Vlade i ministara u Vladi Republike Srpske je da izdvoje 50% neto plate, za mjesec mart 2020. godine, u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, o čemu će potpisati pisanu izjavu i istu dostaviti službi za obračun plata u organu kojim rukovode.
VLADA RS
SBK: Obavijest o načinu postupanja sa rješenjima koje izdaje Ministarstvo privrede iz oblasti cestovnog prijevoza
Na osnovu rješenja Federalnog ministarstva prometa i komunikacija od 24.3.2020.godine o načinu postupanja sa rješenjima koja se izdaju na osnovu Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, kojima rok važenja istiće u toku proglašenja nesreće izazvane koronavirusom (COVID-19).
VLADA SBK
TK: Plasman kreditnih sredstava za prvu grupu privrednih subjekata
Ovim mišljenjem omogućen je plasman ukupno 1.804.911,00 KM za ukupno 7 kompanija. Radi se o prvoj grupi privrednih subjekata koja su aplicirala i povukla sredstva iz ovog kreditnog fonda. Podsjećamo, radi se o kreditnom fondu ukupne vrijednosti 27.150.000 KM, za stalna i obrtna sredstva privrednim subjektima, pri čemu se Vlada Kantona obavezala da će subvencionirati godišnju kamatnu stopu/profitnu maržu u procentu od 2,86% po svakom pojedinačnom finansiranju za privrednog subjekta kome Banka odobri kreditna sredstva.
VLADA TK
BPK: Vizir maske iz Goražda idu u bh. bolnice
U saradnji sa firmama “Emka Bosnia” i “Jusri”, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantonalni štab civilne zaštite obezbijedili su prvih 100 vizir maski za Kantonalnu bolnicu Goražde.
VLADA BPK
ZHK: Zapovijed o izuzimanju vozača teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu od zabrane kretanja
Iz točke 1. Zapovijedi Županijskog stožera civilne zaštite broj: 14-05-44-44-1/20 od 21. ožujka 2020. godine, od zabrane kretanja građana na području Županije zapadnohercegovačke u vremenu od 18 do 05 sati izuzimaju se i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.
VLADA ZHK
ZHK: U Širokom Brijegu održana 48. sjednica Vlade.
Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Županijskog suda u Širokom Brijegu, kao i Odluku o izvođenju nastave na daljinu u osnovnim i srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.
VLADA ZHK
BRČKO DISTRIKT: Vlada donijela odluku o produžavanju roka za javljanje građana Zavodu za zapošljavanje
U nastavku telefonske vanredene 89. sjednice Vlade Brčko distrikta BiH, koja je održana jutros, donesena je odluka kojom je svim licima koja imaju obavezu redovnog javljanja Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, automatski produžen rok za javljanje na evidenciju do daljnjeg, sve dok Vlada ne donese drugačiju odluku, odnosno do okončanja trenutnog stanja, a u vezi sa virusom korona.
VLADA BRČKO DISTRIKTA
Zajednička izjava članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Zato vas još jednom pozivamo da se striktno pridržavate svih propisanih naredbi, mjera i preporuka, jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je zadesilo.
PREDSJEDNIŠTVO BiH
Podaci o rješenjima za izloaciju, kontrolama, izrečenim sankcijama...
Tabela sa podacima policijskih agencija o broju kontrolisanih osoba kojima je određena izolacija i broju izdatih prekršajnih naloga zbog nepoštivanja odluka nadležnih inspekcija
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
Pripadnici OS BiH u Afganistanu nisu zaraženi virusom COVID-19
U vezi sa informacijom da su četiri strana pripadnika međunarodnih koalicijskih snaga u misiji podrške miru u Islamskoj Repubici Afganistan pozitivni na koronavirus, želimo informirati javnost da među pripadnicima OS BiH u Afganistanu u ovom trenutku nema zaraženih.
MINISTARSTVO ODBRANE BiH
Raspodjela tarifnih kvota prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda za II kvartal 2020. godine
U skladu sa članom 12. Odluke o upravljanju tarifnim kvotama za poljoprivredne proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 56/14), podatke o dodjeljenim tarifnim kvotama možete pronaći u baneru Tarifne kvote na početnoj web stranici. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine će za pojedinačne podnosioce zahtjeva izdati Odobrenje o povlačenju iz tarifne kvote, na osnovu prijedloga Komisije za raspodjelu tarifnih kvota.
MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BiH
Ministar Košarac zatražio informaciju o funkcionisanju elektroenergetskog sektora u BiH u novonastalim okolnostima
Zatražena je i informacija o balansnim viškovima električne energije i njihovom plasmanu (prodaji) na tržišta izvan BiH, i to pod kojim uslovima i na kojim stranim tržištima se plasman odvija, kao i o pogonskoj spremnosti i pouzdanosti prenosne mreže u BiH i sposobnosti Elektroprenosa BiH da ispuni sve zahtjeve proizvodnih pogona BiH za visokonaponski prenos električne energije.
MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BiH
Zajednički prijedlog Stalnog sekretarijata Transportne zajednice i CEFTA sekretarijata za olakšavanje transporta i trgovine osnovnih roba unutar zapadnog Balkana
Privremena suspenzija svih vrsta ograničenja vožnje (zabrane krajem sedmice, noćne zabrane, sektorske zabrane itd.) za prijevoz tereta, posebno u gradskim čvorovištima. Suspenzija ovih zabrana doprinijet će povećanju fluidnosti prometa i skraćenju vremena isporuke roba na odredište.
MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BiH
Ministar Mitrović: Hitno i bez odlaganja preduzeti sve aktivnosti kako bi se omogućio nesmetan protok robe u međunarodnom cestovnom prijevozu
Inicijativa „zelenih koridora“ iz Komunikacije Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine, pored EU koridora, pozicionira i koridore u zemljama zapadnog Balkana koji trebaju biti uspostavljeni.
MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BiH
Uspostavljanje prioritetnih prolaza i koridora kako bi se osigurao slobodan protok robe između WB6
Usprkos vanrednoj sanitarnoj situaciji, protok robe, prije svega one za osnovne potrebe (hrana, hrana za životinje, lijekovi, medicinska oprema), ne smije se prekinuti.
MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BiH
Vlada FBiH o Federalnom štabu civilne zaštite
Federalna vlada je, donesenim Rješenjem, za komandanta Federalnog štaba civilne zaštite postavila zamjenicu premijera FBiH i federalnu ministricu finansija Jelku Milićević, za načelnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za članove Federalnog štaba civilne zaštite direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana, direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, direktora Federalne direkcije robnih rezervi Tonču Bavrku, sekretara Crvenog križa FBiH Namika Hodžića, te pomoćnike direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanitu Alagić i Mustafu Kadribegovića.
VLADA FBiH
Premijer Novalić: Zdravlje stanovništva je najvažnije
Obraćanje premijera Vlade FBiH.
VLADA FBiH
Novalić: Maksimalno ćemo pomoći sjetvu, nijedna njiva ne treba ostati nezasijana
Naše robne rezerve su pune. Federacija BiH ima hrane i brašna i niko ne treba da strahuje za to.
VLADA FBiH
Novoimenovani Federalni štab civilne zaštite održao 7. vanrednu sjednicu
Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba u kojoj se iz naredbe od 21.3.2020. godine, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u periodu od 18.00. do 5.00 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Izuzetak iz ove Naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažovanju vozača, sa navedenim datumom i vremenom početka angažovanja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.
FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
Stanje na cestama 26. 03. 2020. u 11:20 sati
Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene skupine ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).
BIHAMK
COVID-19 Epidemiološka situacija – 26.03.2020. – 10h
FEDERACIJA BIH: 62 potvrđenih slučajeva; Utvrđeni uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke i Srbije. Lokalna transmisija na području tri kantona: Hercegovačko-neretvanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona. Dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu (do sada 23 potvrđena slučaja, evidentirana 3. generacija kontakata) i slučaj u Mostaru (7 potvrđenih slučajeva).U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su 3 klastera. Novi klasteri u Zapadnohercegovačkom kantonu i kantonu Sarajevo. Ukupno evidentirana 3 smrtna slučaja.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH
V.d.direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović predložio 11 tačaka za spas ekonomije
2. Hitno izmijeniti zakon o PDV-u i propisati rok za podnošenje PDV prijava i uplatu PDV-a do kraja mjeseca za predhodni mjesec, te medecinsku opremu i lijekove osloboditi plaćanja PDV-a do proglašenja prestanka stanja nesreće ili uvesti kontigente.
POREZNA UPRAVA FBiH
Testiranje na prisustvo korona virusa besplatno za građane Republike Srpske
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske kontinuirano nabavljaju testove, dok se dio nabavlja i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. U međuvremenu se očekuje isporuka dodatnih 25. 000 testova u saradnji sa UNDP-om.
REPUBLIČKA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
Uputstva za rad pravosudnih institucija za vrijeme vanredne situacije
Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske očekuje da uputstva budu poštovana prvenstveno radi bezbjednosti građana i zaposlenih u pravosudnom sistemu te smanjenja širenja zaraze ali i zbog daljeg funkcionisanja pravosuđa u Republici Srpskoj.
VLADA RS
Stanje na putevima 26.03.2020.
Zbog formiranja konvoja zemljama okruženja formiraju se duge kolone na graničnim prijelazima u BiH.
AUTO-MOTO SAVEZ RS
KS: Niko neće biti gladan, ima dovoljno zaliha pšenice
Vlada Kantona Sarajevo je donijela dvije ključne odluke koje se tiču privrede u našem Kantonu. Kako je istakao ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić prva Odluka podrazumijeva formiranje stavke u Budžetu KS, a odnosi se na saniranje posljedica pandemije koronavirusa na privredu KS u iznosu od pet miliona KM, dok je drugom odlukom formirano Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede, poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.
VLADA KS
Nove naredbe Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo
Na Drugoj redovnoj sjednici, Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je, između ostalog, analizirao trenutno stanje na području Kantona uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID-19). Razmatrane su mjere i aktivnosti koje su do sada preduzeli Štab i svi kantonalni organi uprave, ustanove, institucije i druga pravna lica na provođenju naredbi nadležnih štabova civilne zaštite.
VLADA KS
SBK: Obavijest o obrascu izjave organa Republike Italije
Ministarstvo privrede objavljuje obavijest Ministarstva komunikacija i transporta BIH o obrascu izjave koju su dužni posjedovati vozači koji obavljaju prevoz putnika i roba koji su registrovani van teritorije republike Italije.
VLADA SBK
SBK: Obavijest o mogućnostima organizovanja prevoza uposlenika
Za svako vozilo obavezno je posjedovanje ugovora o vanlinijskom prijevozu, spisak uposlenika koji se prijevoze ili iskaznica privrednog subjekta sa fotografijom uposlenika, ovjerena i potpisana od ovlaštene osobe. Ukoliko je vozilo u vlasništvu privrednog subjekta, potreban je dokaz o toj činjenici.
VLADA SBK
ZDK: Rok važenja rješenja i akata cestovnog prometa produžen do 30 dana nakon prestanka stanja nesreće
Svim rješenjima i aktima koja izdaju nadležni organi cestovnog prometa na osnovu Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, kao i na osnovu drugih propisa kojima je tim organima data nadležnost za izdavanje rješenja, rok se produžava do trideset (30) dana nakon dana stupanja na snagu prestanka stanja nesreće izazvane koronavirusom COVID-19.
VLADA ZDK
Mjere Vlade Tuzlanskog kantona za ublažavanje posljedica pandemije korona virusom
Sredstva ostvarena uštedama će se, putem programa koje će utvrditi Vlada Tuzlanskog kantona, prerasporediti na budžetske pozicije namijenjene prevenciji posljedica ili otklanjanju posljedica nastalih kao su rezultat pandemije korona virusa. Ovom prilikom vodit će se računa o privredi na području Tuzlanskog kantona i oblasti zdravstva, ne dovodeći u pitanje finansiranje ustavnih i zakonskih obaveza Tuzlanskog kantona.
VLADA TK
TK: Obavijest o produženju važnosti dokumenata koje izdaje Ministarstvo
Obavještavamo sve prevoznike sa područja Tuzlanskog kantona da ukoliko ipak žele podnijeti zahtjev za izdavanje nekog od dokumenata koje izdaje Ministarstvo da to rade slanjem zahtjeva sa svom propisanom dokumentacijom putem pošte na adresu Rudarska br. 57. Tuzla, za Ministarsvo trgovine, turizma i saobraćaja.
VLADA TK
USK: Naredba o dopuni Naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite
Benzinske pumpe i apoteke radit će 00-24 h.
VLADA USK
Usvojena Odluka o načinu rada uposlenika u organima uprave BPK Goražde
Na sjednici je usvojena Odluka o načinu rada uposlenika u organima uprave BPK Goražde, javnim ustanovama, te javnim preduzećima čiji je osnivač Bosansko-podrinjski kanton Goražde, koja će se primjenjivati dok je na snazi Odluka o proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH, njene izmjene ili stavljanja van snage.
VLADA BPK
Naređeno ograničenje prodaje osnovnih životnih namirnica u svim tržnim centrima, maloprodajnim i drugim prodajnim objektima na području BPK Goražde
Naređuje se ograničenje prodaje osnovnih životnih namirnica u svim tržnim centrima, maloprodajnim i drugim prodajnim objektima na području BPK Goražde u cilju njihove jednake dostupnosti svim građanima BPK Goražde.
VLADA BPK
POSAVSKI KANTON: Obavijest o produženju važnosti dokumenata
Na temelju Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH, federalni ministar prometa i komunikacija donosi Rješenje o načinu postupanja s rješenjima koja se izdaju na temelju Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, kojim rok važenja ističe u tijeku proglašene nesreće izazvane koronavirusom (COVID19).
VLADA POSAVSKOG KANTONA
ZHK: Zabrana rada privatnim stomatološkim ordinacijama i privatnim zubotehničkim laboratorijima
Zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija.
VLADA ZHK
BRČKO DISTRIKT: Obustavljen rad nekoliko objekata
Šef Inspektorata Brčko distrikta BiH rekao je da su sanitarni inspektori na osnovu naredbe Kriznog štaba i informacije Policije Brčko distrikta BiH o kretanju Janjić Dragice koja je prekršila rješenje o samoizolaciji privremeno obustavili rad nekoliko objekata, te privremeno postavli traku oko stambene zgrade u kojoj stanuju dvije osobe zaražene koronavirusom.
VLADA BRČKO DISTRIKTA
KANTON 10: Rješenje o načinu postupanja s rješenjima koja se izdaju na temelju Zakona o cestovnom prijevozu FBiH kojima rok važenja ističe u tijeku proglašenja nesreće izazvane korona virusom
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavilo je Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije Rješenje o načinu postupanja s rješenjima koja se izdaju na temelju Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine kojima rok važenja ističe u tijeku proglašenja nesreće izazvane korona virusom (COVID-19).
VLADA KANTONA 10
Ministrica Turković održala sastanak sa šefovima diplomatskih i konzularnih misija i šefovima međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH
Dr Turković je obavijestila sve prisutne o usvojenom prijedlogu odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u 6:00 ujutro 30.03.2020. godine. Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za cargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom COVID-19. Dr Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLODAVA BiH
COVID-19 Informacije i obavještenja
Stalni sekretarijat počinje da prati ograničenja putovanja koja uspostavljaju različite zemlje partneri iz jugoistočne Evrope (uključujući i zemlje članice EU) kao jednu od mjera koje imaju za cilj zaustavljanje širenja COVID-19 u regionu.
TRANSPORT COMMUNITY
AGENCIJA ZA BANKARSTVO FBiH: Dodatno pojašnjenje objavljenih saopštenja za javnost
Odlukama Agencije za bankarstvo FBiH, kao privremenim mjerama, propisuju se vrste posebnih mjera koje banka, MKO i lizing društvo, mogu primjeniti za ublažavanje negativnih efekata.
AGENCIJA ZA BANKARSTVO FBiH
Vlada RS donijela Odluku o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza
Vlada Republike Srpske održala ja danas 64. sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveze, kao mjeru za ublažavanje posljedica i poteškoća koje privredni subjekti imaju u poslovanju usljed ograničenja uvedenih radi sprečavanja virusa korona u Republici Srpskoj.
VLADA RS
Počinje podjela regresiranog goriva
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počinje sa podjelom regresiranog dizel-goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava (korisnika podsticaja). Preuzimanje/kupovina regresiranog dizel-goriva će početi u ponedeljak 30. marta i trajati do 30. oktobra 2020. godine.
VLADA RS
Ministar Šeranić predstavio trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, predstavljajući trenutnu epidemiološku situaciji u Srpskoj, izjavio je danas, u Banjaluci, da je još sedam lica u Srpskoj zaraženo virusom korona, te da je ukupan broj dostigao 121.
VLADA RS
Održana 12, vanredna sjednica Vlade SBK
Epidemiloška situacija u Srednjobosanskom kantonu je poprilično stabilna, nema novo obojelih, i prati se situacija stalno. Mole se svi građani da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje je Federalni štab civilne zaštite i Kantonalni štab civilne zaštite izdao.
VLADA SBK
SBK: Provedba Naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite
Krizni štab civilne zaštite Srednjobosanskog kantona je na ranijoj vanrednoj sjednici (10.vanredna sjednica) donio Naredbu da svi općinski štabovi civilne zaštite ODMAH preko svojih službi aktiviraju sve raspoložive ljudske i materijalne resurse kako bi izvršili pripremu za ostvarivanje sekundarnih/ alternativnih smještajnih kapaciteta, i da se ODMAH osiguraju smještajni kapaciteti za potencijalno oboljele od COVID-19.
VLADA SBK
BPK Goražde raspolaže sa testovima, a u toku je nabavka novih
Uprava policije MUP-a BPK Goražde redovno kontroliše lica kojima su izdata rješenja o izolaciji, kao i poštivanje drugih mjera kojih se građani u velikoj mjeri pridržavaju, a u slučajevima kršenja izdaju prekršajne naloge.
VLADA BPK
HNK: Preporuke Stožera civilne zaštite
Preporuča se svim poslodavcima u javnom i privatnom sektoru, kao i privatnim tvrtkama, da gdje je god to moguće, rad organiziraju s minimalnim brojem ljudi (po mogućnosti 1 osoba u uredu).
VLADA HNK
Više od milion KM bolnicama i domovima zdravlja u HNK
Danas je, na koordinacijskom sastanku Vlade i Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, usvojen Zaključak da se bolničkim ustanovama u HNŽ odmah uplati iznos od 583.333,33 KM, i to: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 342.708,33 KM, JU Kantonalna bolnica ''Dr. Safet Mujić'' 155.750,00 KM i JU „Opća bolnica“ Konjic 84.875,00 KM.
VLADA HNK
POSAVSKI KANTON: Zapovijed Županijskog stožera civilne zaštite
3. Također iz točke 1. ove zapovijedi izuzimaju se domaći i strani državljani vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu, koji su dužni posjedovati potvrdu o angažiranju vozača sa navedenim datumom i vremenom početka angažiranja.
VLADA POSAVSKOG KANTONA
Usvojen Budžet Brčko distrikta BiH za 2020. godinu
„Savjesno i dogovorno smo pristupili usvajanju budžeta uvažavajući trenutak u kome se nalazimo i donijeli smo budžet u kome obezbjeđujemo dodatnih 35 miliona KM kojima će Vlada sa Skupštinom ponuditi kvalitetne programe borbe za radna mjesta u privrednim subjektima na području Brčko distrikta. Do tada imamo sasvim dovoljno sredstava za osnaživanje zdravstvenog sektora i dodatnih sredstava za nabavku medicinske opreme“, istakao je predsjednik Kadrić.
VLADA BRČKO DISTRIKTA
Vlada FBiH omogućila građanima aktuelne i potvrđene informacije na www.covid-19.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine od danas je u rad pustila internet geoportal na adresi www.covid-19.ba. Portal je pripremljen u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a građanima će pružati kompletne, aktuelne i potvrđene podatke zvaničnih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.
VLADA FBiH
Porezna uprava FBiH zabranila rad sa strankama
U cilju olakšanja vašeg poslovanja, obavještavaju i da su rokove za podnošenje poreznih prijava produžili kako sljedi: prijava poreza na dobit za pravna lica - Obrazac PP-801, Obrazac PP-802, Obrazac PP-803, Obrazac PP-804 i Obrazac PP-805 za 2019. godinu do 30. 4. 2020. godine; godišnja prijava poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2019. godinu do 30. 4. 2020. godine; prijave plaćenog poreza na dohodak i doprinosa specifikacije: Obrazac-2001 i Obrazac 20001-A, za plate isplaćene u martu dostaviti do 30. 4. 2020. godine i za plate isplaćene u aprilu dostaviti do 31. 5. 2020. godine; Samostalni obrtnici za plaćene doprinose u martu Obrazac-2002 ili 2002-A dostaviti do 30. 4. 2020. godine, a plaćene doprinose u aprilu dostaviti do 31. 5. 2020. godine; Prijave obračunate plate, plaćenog poreza na dohodak i doprinosa, Obrazac MIP-1023 za plate isplaćene u martu dostaviti do 30. 4. 2020. godine i za plate isplaćene u aprilu dostaviti do 31. 5. 2020. godine.
OSLOBOĐENJE 24.03.2020.
Odluke Vijeća ministara BiH – Zatvoreni aerodromi za promet putnika, određeni granični prelazi za prevoz robe
Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donio je Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini.
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
Podaci o rješenjima za izloaciju, kontrolama, izrečenim sankcijama...
Tabela sa podacima policijskih agencija o broju kontrolisanih osoba kojima je određena izolacija i broju izdatih prekršajnih naloga zbog nepoštivanja odluka nadležnih inspekcija
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
6. vanredna sjednica Vijeća ministara BiH
Vijeće ministara BiH, sa 7 za i 3 protiv, je utvrdio Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje. Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi. Servisiranje spoljnog duga iznosi 807.552.932 KM i manje je za oko 18,2 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.
VIJEĆE MINISTARA BiH
Transportna zajednica – izvještaj za 24.03.2020.
Stalni sekretarijat Transportne zajednice prati ograničenja putovanja koja uspostavljaju različite zemlje partneri iz jugoistočne Evrope (uključujući i zemlje članice EU) kao jednu od mjera koje imaju za cilj zaustavljanje širenja COVID-19 u regionu.
TRANSPORT COMMUNITY
Informacija uvoznicima, izvoznicima i špediterima
Zbog toga apelujemo na sve prijevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima koji idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prijelaze Gradina, Brod i Izačić. Na ovakav način će se osigurati smanjenje kolona kamiona na prijelazima Gradiška i Šamac.
UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE
AGENCIJA ZA JAVNE NABAVKE: Mišljenje vezano za uvid u ponude u vanrednim okolnostima
Ako su na određenom području (npr. grad, opština, kanton, entitet i sl.) od strane nadležnih organa određene mjere zabrane rada sa strankama i slično, svakako da takve zabrane, u skladu sa trenutnim vanrednim, odnosno stanjem prirodne i druge nesreće imaju prednost u odnosu na primjenu prava na uvid u ponude.
AGENCIJA ZA JAVNE NABAVKE BiH
Novalić: Odluka o privremenom zatvaranju četiri aerodroma
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite Vijeće ministara BiH danas donijelo odluku o privremenom zatvaranju četiri međunarodna aerodromska prelaza: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar, osim cargo prevoza.
VLADA FBiH
COVID-19 Epidemiološka situacija – 25.03.2020. – 10h
FEDERACIJA BIH: 52 potvrđenih slučajeva; Utvrđeni uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke i Srbije. Lokalna transmisija na području tri kantona: Hercegovačko-neretvanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona. Dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu (do sada 22 potvrđena slučaja, evidentirana 3. generacija kontakata) i slučaj u Mostaru (6 potvrđenih slučajeva). U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su 3 klastera. Ukupno evidentirana 3 smrtna slučaja.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH
PUFBiH: Produžen rok za predaju poreznih prijava
•Prijava poreza na dobit za pravna lica - Obrazac PP-801, Obrazac PP-802, Obrazac PP-803, Obrazac PP-804 i Obrazac PP-805 za 2019. godinu do 30.4.2020. godine; •Godišnja prijava poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2019. godinu do 30.4.2020. godine; •Prijave plaćenog poreza na dohodak i doprinosa specifikacije: Obrazac-2001 i Obrazac 20001-A, za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30.04.2020. godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31.5.2020. godine; •Samostalni obrtnici za plaćene doprinose u martu Obrazac-2002 ili 2002-A dostaviti do 30.04.2020. godine, a plaćene doprinose u aprilu dostaviti do 31.5.2020. godine; •Prijave obračunate plaće, plaćenog poreza na dohodak i doprinosa, Obrazac MIP-1023 za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30.4.2020. godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31.5.2020. godine.
VLADA FBiH
Federalni štab civilne zaštite donio dvije nove naredbe
Prvom naredbom FŠCZ obustavlja se posjeta i izlazak svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH. Drugom naredbom FŠCZ zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH i naređuje domovima zdravlja da organizuju pružanje hitnih stomatoloških usluga građanima.
FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
Stanje na cestama 25. 03. 2020. u 10:20 sati
Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.
BIHAMK
Potvrđeno 13 novih slučajeva korona virusa u Republici Srpskoj
Ministar zdravlja i sovijalne zaštite je naveo da je među osobama kod kojih je potvrđeno da su pozitivne na virus korona šest iz Banjaluke, tri iz Kozarske Dubice, dvije iz Broda, te po jedna iz Laktaša i Teslića.
VLADA RS
Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, 24.3.2020. u 18.00 časova
Novi virus korona u Republici Srpskoj do sada je potvrđen kod 114 osoba.
REPUBLIČKA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
RS: Stanje na putevima 25.03.2020
Za teretna motorna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore GP Klobuk.
AUTO-MOTO SAVEZ RS
Priprema kampova na graničnim prelazima Brod i Šamac
U Brodu je tim Republičke uprave civilne zaštite RS iz Doboja kamp koji su postavile Oružane snage opremio poljskim toaletima i ostalim sredstvima neophodnim za uspostavu karantina. Dostavljena su i sredstva za ličnu higijenu, ishranu, grijalice i ostale potrepštine u oba kampa.
REPUBLIČKA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
RS: Kažnjen četvrti trgovac zbog neprilagođavanja cijena Uredbi o regulisanju cijena
U jednom slučaju utvrđeno je da trgovac nije uskladio cijene proizvoda sa Uredbom, zbog čega mu je izrečena kazna u iznosu od 15.000 KM. Takođe, jednom trgovcu je zbog drugih utvrđenih nepravilnosti izrečena kazna od 1.500 KM.
INSPEKTORAT RS
KS: Online nastava se nastavlja, obustava rada vrtića i produženog boravka odgađa se do daljnjeg
"Online nastava u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo se nastavlja realizirati u skladu sa ranije izdatim instrukcijama Ministarstva i Uputstvom za realizaciju prakse 'Online nastava' za osnovne i srednje škole", navodi se u Naredbi.
VLADA KS
Izvještaj sa prve zajedničke press konferencije Vlade i Štaba CZ KS sa koje je premijer Mario Nenadić poručio: Nulti prioritet je smanjenje kretanja i socijalnih kontakata
Ne planiramo proširivati odluku o prijevozu kojom bi pokrili druge resore, jer nam je cilj smanjiti kretanje.
VLADA KS
Premijer Nenadić:Posebno u vrijeme krize važno je posvećeno raditi na prevenciji i suzbijanju korupcije
Premijer je najavio šefu Ureda brojne nastupajuće aktivnosti vezane za tekuće nabavke medicinske i sanitetske opreme, zapošljavanje nedostajućeg kadra u Upravi za inspekcijske poslove, Uredu za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta, Pravobraniteljstvu i dr.
VLADA KS
BRČKO DISTRIKT: Saopćenje Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge
Na području Brčko distrikta BiH pod zdravstvenim nadzorom sa današnjim datumom do 09.00 sati nalazi se 927 osoba i oni su za sada bez simptoma respiratorne infekcije.
VLADA BRČKO DISTRIKTA
HNK: NOVE ZAPOVIJEDI STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE
Zapovijeda se općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite da odrede smještajne kapacitete za lakše i srednje teške oboljele od koronavirusa (COVID 19) u suradnji s općinskim strukturama. Smještajne kapacitete odrediti prema broju stanovnika, može biti jedan ili više objekata (hotel, motel, i sl.).
VLADA HNK
Ministarstvu za unutrašnje poslove BPK Goražde odobrena sredstva za nabavku termalnih kamera za mjerenje tjelesne temperature
Vlada BPK Goražde usvojila je i odluku o davanju saglasnosti policijskom komesaru Uprave policije za potpisivanje Ugovora o nabavci specijalne policijske opreme (kornjače, kacige, štitovi), za čiju nabavku su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 34.983,00KM.
VLADA BPK
Ministri Mitrović i Radončić razgovarali sa amabasadorom Hrvatske u BiH
Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i roba, održali su danas u Sarajevu sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.
MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH
Krivična odgovornost u slučaju nepoštivanja mjera izolacije
Stožer je uputio preporuku koja je vezana za sankcije za osobe koji krše mjere samoizolacije te je preporučeno kantonalnim organima za inspekcije poslove i ministarstvima unutrašnjih poslova da u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH u smislu krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja i širenja zaraze te sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.
VLADA FBiH
Rješenje o načinu postupanja sa rješenjima koja se izdaju na temelju Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, kojim rok važenja ističe u tijeku proglašene nesreće izazvane koronavirusom (COVID 19)
Rješenjima i aktima koje izdaju mjerodavni organi cestovnog prometa na osnovu Zakona o cestovnom prijevozu BiH, a rok im ističe tokom proglašenog stanja nesreće, rok se produžava do 30 dana nakon dana stupanja na snagu prestanka stanja nesreće.
MINISTARSTVO PROMETA I KOMUNIKACIJA FBiH
Zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije sa 8. sjednice
1. Republički štab za vanredne situacije traži od Savjeta ministara BiH da se: 1) formira tim za pregovore sa Republikom Hrvatskom po pitanju odvijanja teretnog drumskog saobraćaja u kom bi učešće uzeli i predstavnici entiteta i Brčko Distrikta, 2) omogući preko graničnog prelaza Šamac prelazak teretnih motornih vozila koji tranzitiraju preko Republike Hrvatske za sve zemlje, što sada nije slučaj, 3) na graničnom prelazu Šamac koji je jedan od tri granična prelaza sa Republikom Hrvatskom za tranzit teretnih motornih vozila kroz Republiku Hrvatsku omogući prisustvo i veterinarske inspekcije,
VLADA RS
RS: Obavještenje za prevoznike – potvrda za Italiju
Ministarstvo komunikacija i transporta BiH obavijestilo je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske da su od strane nadležnog organa Republike Italije zaprimili obavještenje o obrascu izjave koji su dužni posjedovati vozači koji obavljaju prevoz putnika i roba za prevoznike koji su registrovani van teritorije Republike Italije.
VLADA RS
RS: Formirati zajedničke timove za pregovore sa susjednim zemljama
​Republički štab za vanredne situacije donio je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, zaključak kojim se traži od Savjeta ministara traži hitno formiranje zajedničkih timova za pregovore sa susjednim zemljama radi ubrzanja protoka robe preko granice.
VLADA RS
Republički štab za vanredne situacije donio Zaključak o neobračunavanju zateznih kamata
Republički štab za vanredne situacije preporučuje Mješovitom holdingu „Elektroprivreda Republike Srpske“, Matično preduzeće a.d. Trebinje i svim davaocima komunalnih usluga i telekomunikacionih usluga u Republici Srpskoj, uključujući i IPTV, da prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge za mart, april i maj 2020. godine ne obračunavaju zatezne kamate.
VLADA RS
Smanjuje se broj putnika koji ulaze u BiH preko graničnih prelaza u Republici Srpskoj
U ponedeljak 23. marta inspektori su izdali rješenja za 498 putnika, dok se u utorak 24. marta taj broj smanjio na 377. Najveći broj putnika ušao je preko graničnih prelaza Gradiška, Brod, Rača i Donja Gradina.
INSPEKTORAT RS
BPK: Određen primarni izolatorij za osobe zaražene koronavirusom, traži se i dodatna, najpovoljnija zdravstvena ustanova za testiranje na COVID-19
Naređuje se Zavodu zdravstvenog osiguranja BPK Goražde da, pored KCUS, sklopi ugovor sa dodatnim, najpovoljnijim i najuslovnijim ponuđačem za testiranje na COVID-19, uz uključivanje i stručne konsultacije sa mikrobiologom JZU „Kantonalna bolnica Goražde“. Rok: Odmah.
VLADA BPK
POSAVSKI KANTON: Obavijest o načinu rada u tijelima uprave
Radno vrijeme uposlenika u ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i stručnim službama Vlade Posavskog kantona, od četvrtka 26.03.2020. godine, utvrđuje se u vremenu od 08.00 do 13.00 sati.
VLADA POSAVSKOG KANTONA
Održana 41. telefonska sjednica Vlade Posavskog kantona
Vlada Posavskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u gospodarstvu sa prijedlogom mjera za smanjenje utjecaja i saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa (COVID -19).
VLADA POSAVSKOG KANTONA
POSAVSKI KANTONA: Prevoznici dužni postupazi u skladu rješenja
Na temelju Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH, federalni ministar prometa i komunikacija donosi Rješenje o načinu postupanja s rješenjima koja se izdaju na temelju Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, kojim rok važenja ističe u tijeku proglašene nesreće izazvane koronavirusom (COVID19).
VLADA POSAVSKOG KANTONA
Kanton 10: Obavijest iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
S obzirom na situaciju koja je izazvana pojavom i širenjem Corona virusa (COVID-19) čije posljedice utječu na sve grane gospodarstva kao i na poljoprivrednu proizvodnju, u svrhu očuvanja poljoprivredne proizvodnje i kako bi se potpomogla sjetva koja je u tijeku, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije se obvezuje da će svojim Programom osigurati sufinanciranje sjemenskog materijala, goriva, đubriva i zaštitnih sredstava.
VLADA KANTONA 10
Vlada Brčko Distrikta predložila mjere pomoći privrednicima
Vlada Brčko distrikta BiH je razmatrala prijedlog mjera koje je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu predložilo Vladi prije usvajanja budžeta Brčko distrikta BiH, kako bi mogla biti osigurana sredstva koja su u ovom trenutku potrebna da bi se umanjile štetne posljedice pojave korona virusa.
VLADA BRČKO DISTRIKTA
BRČKO DISTRIKT: Saopćenje Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge
Pod zdravstvenim nadzorom s današnjim datumom do 9.00 sati nalazi se 956 osoba. U periodu od 16.00 do 07.00 sati javile su se dvije osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom s blagim respiratornim simptomima.
VLADA BRČKO DISTRIKTA
KS: Aida Pilav poručila: Spremni smo na masovno testiranje
Članovi Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite KS, zajedno sa predstavnicima privrednika, održali su danas drugu zajedničku konferenciju za medije na kojoj je potvrđena informacija o sinoćnja dva nova slučaja koronavirusa u Sarajevu. Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane Coronavirusom (COVID 2019), prof.dr. Aida Pilav kazala je da je time otvoren još jedan klaster u jednoj privatnoj kompaniji, koja je već zatvorena od strane MUP-a KS, pri čemu su 23 osobe poslate u samoizolaciju. Sa ovim u Kantonu Sarajevo imamo otvorenih četiri do pet klastera.
VLADA KS
Štab civilne zaštite KS naredio intenziviranje zimskog održavanja puteva
Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je naredio općinskim štabovima civilne zaštite i Direkciji za puteve KS da intenziviraju aktivnosti na zimskom održavanju lokalnih puteva, a koji su u njihovoj nadležnosti.Ističu i kako se nastavlja sa svim ostalim započetim aktivnostima na provođenju preventivnih mjera, odluka i naredbi koje imaju za cilj sprečavanje širenja zaraze uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.
VLADA KS
SBK: Naredbe kantonalnog štaba civilne zaštite
Naređuje se domovima zdravlja na području Srednjebosanskog kantona da omoguće rad svojim dislociranim javnim stomatološkim ordinacijama, uz primjenu svih propisanih mjera zaštite.
VLADA SBK
ZHK: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite
Javnosti se obratio predsjednik Vlade i zapovjednik Stožera civilne zaštite ZHK Zdenko Ćosić.
VLADA ZHK
USK: Radni sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova
– Zdravstvo ima prioritet u ovom trenutku dok se cijeli svijet bori za sprečavanje širenja koronavirusa. Sva raspoloživa sredstva prenamjenjujemo se za nabavku medicinske opreme. Od vas tražim da čuvate zaposlene u zdravstvu i svakog pacijenta. Tražim da se nađe način da se testira što više ljudi.Zahtijevam od općinskih/gradskih štabova civilne zaštite da se stave na raspolaganje domovima zdravlja koji su prvi front borbe za zdravlje naših građana, kazao je Ružnić.
VLADA USK