Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Zajedničkim naporima unaprijediti poslovni ambijent

Zajedničkim naporima unaprijediti poslovni ambijent
Udruženje poslodavaca u FBiH organizovalo je u Živinicama okrugli sto za poslodavce sa područja Živinica, Banovića, Kladanja, Kalesije, Sapne i Teočaka, a na kojem je rukovodstvo Udruženja predsjednik Adnan Smailbegović i direktor Mario Nenadić predstavili prioritete rada UPFBiH za tekuću godinu, ali i raspravljali o problemima poslodavaca iz ovih općina.

"Cilj nam je da obiđemo teren i sastanemo se sa privrednicima i prezentujemo fokuse rada Udruženja, ali i da prikupimo povratne informacije o eventualnim problemima određenih branši i teritorija u FBiH kako bismo mogli usmjeriti svoje aktivnosti, obzirom da je na nivou Federacije najveći dio propisa vezanih za ekonomiju i poslovni ambijent. U principu imamo dva ključna fokusa u narednom periodu a to je fiskalna reforma, odnosno smanjenje doprinosa i opterećenja cijene rada i parafiskalnih nameta I liberalizacija tržišta radne snage u FBiH. Ove teme su aktuelne posljednjih šest-sedam godina, ali još uvijek nemamo konkretne pomake, te se nadamo da ćemo uskoro doći do odgovarajućih rješenja. Što se tiče tržišta rada, potrebno je ubrzati rješenja I što kraćem roku usvojiti set propisa kojim bi se omogućio rad studenata, osoba sa invaliditetom, stranaca, kao i penzionera koji žele raditi" kazao je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Predsjednik Skupštine Grupacije poslodavaca TK pri UPFBiH ocijenio je da uslovi poslovanja u Tuzlanskom kantonu nisu na zavidnom nivou.

"Što se tiče odnosa vlasti prema poslodavcima, nismo zadovoljni, a što se tiče društvene odgovornosti koji mi kao poslodavci obavljamo, tu smo zadovoljni. Međutim može i mora bolje, posebno na relaciji vlasti-poslodavci gdje trebamo zajedno raditi da prebrodimo prepreke i poboljšamo poslovni ambijent", kazao je Šljivić.

Pitanja koja su delegirana na današnjem sastanku odražavaju stanje kakvo su predstavnici Udruženja zatekli i na drugim mjestima u FBiH, a ključna pitanja se odnose na fiskalna i parafiskalna opterećenja, zdravstveno osiguranje, nedostatak radne snage, nekvalitetna infrastruktura, zaštite na radu i drugo.

Poslodavci su pozdravili napore Udruženja poslodavaca u FBiH za izmjene propisa koje će dovesti do poboljšanja poslovnog ambijenta te se daje puna podrška u realizaciji prioritetnih ciljeva.

Okrugli sto je organizovan u sklopu projekta "Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat" koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a koji finansira Europska unija.