Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Sastanak Radne grupe za pojednostavljenje procedura prikupljanja statističkih podataka

Sastanak Radne grupe za pojednostavljenje procedura prikupljanja statističkih podataka
U prostorijama Federalnog zavoda za statistiku 26. decembra 2019. godine održan je sastanak Radne grupe za pojednostavljenje procedura prikupljanja statističkih podataka koju čine predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Federalnog zavoda.

Naime, Udruženje poslodavaca FBiH je početkom novembra iniciralo sastanak sa direktorom Zavoda za statistitku FBiH Emirom Kremićem na kojem je usaglašeno da se zajednički radi na provedbi Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2009. godine s ciljem donošenja novog zakona o statistici FBiH i na kojem je donesena odluka o formiranju Radne grupe.

Članovi Radne grupe su razgovarali o načinu pojednostavljenja procedura prikupljanja statističkih podataka, a kako bi se izbjeglo sada prisutno dostavljanje podataka prema različitim osnovama, što dodatno opterećuje privredne subjekte. Istaknuto je da je neophodno uspostaviti sistem koji će omogućiti Fedralnom zavodu za statistiku prikupljanje podataka od iz administrativnih izvora, a samo one podatke koji se ne mogu prikupiti na takav način zatražiti od privrednih subjekata. Ovakav način rada u velikoj mjeri olakšao bi rad Zavodu za statistiku, a ujedno bi rasteretio privredne subjekte i olakšao njihovo poslovanje.

Članovi Radne grupe ispred Udruženja poslodavaca će za naredni sastanak predložiti tri obrasca sa kojima privredni subjeti imaju poteškoće prilikom popunjavanja, kako bi se radilo na njihovom pojednostavljenju. Također, Udruženje poslodavaca FBiH će zatražiti sastanak sa predstavnicima Finansijsko-informatičke agencije kako bi razgovarali o mogućnosti dostavljanja podataka od strane FIA-e Federalnom zavodu za statistiku.