Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Održana sjednica ESV-a ZDK

Održana sjednica ESV-a ZDK
U raspravi u Prijedlogu budžeta ZDK za 2020. godinu, na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK, delegacija poslodavaca je iznijela primjedbe na broj novozaposlenih radnika i povećanja dugoročnog zaduženja. Također, poslodavci su reagovali i na stavku u Budžetu pod Ostale budžetske naknade i takse, za koje je navedeno da se povećavaju, iz bojazni da ne dođe do povećanja taksi i novih fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Istaknuli su i primjedbu na povećanje naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, kao i pretvorbu poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Premijer Vlade ZDK Mirza Ganić pojasnio je da se radi o zapošljavanju prosvjetnih radnika koji su zbog neispunjene norme zaposleni u više škola, kao i o pripadnicima policije koji i kad se prime u radni odnos idu na obuku i zadovoljavanje ostalih procedura prijema, pa na radno mjesto dolaze nakon dvije godine.

Pojasnio je, također, da se po predloženim uvećanim sredstvima radi o prenosu sredstava iz 2019. godine i da nije bilo načina da se te stavke drugačije prikažu, a sve zbog hitne i skraćene procedure donošenja i usvajanja Budžeta.

Ganić je naglasio da se Vlada drži datog obećanja da neće povećavati postojeće, niti uvoditi nove fiskalne i parafiskalne namete.

U raspravi o prijedlozima finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osigura ZDK za 2020. godinu i JU Službe za zapošljavanje ZDK za 2020. godinu, delegacija poslodavaca je zatražila uključivanje predstavnika poslodavaca nadzornim i drugim upravljačkim tijelima, s ciljem nadzora nad utroškom sredstava kojima ovi organi raspolažu.

Delegacija poslodavaca je predložila da se na narednoj tematskoj sjednici ESV-a raspravalja o Šumsko-privrednom gazdinstvu, odnosno regulaciji cijena i Zakonu o šumama ZDK.