Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine


  Četvrtak, Februar 15. 2018

  09:30 h


Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2018. bit će održan u četvrtak, 15. februara u Sarajevu (u Kongresnoj sali hotela Holiday na Marijin Dvoru) sa početkom u 9.30.

Organizator i domaćin foruma je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Osim redovnog godišnjeg izvještaja o konkurentnosti zemalja u našem regionu, na ovogodišnjem Forumu posebna pažnja bit će posvećena javno-privatnom partnerstvu u funkciji infrastrukturnih projekata, vladavini prava i pravnoj sigurnosti kao uslovima za razvoj i ulaganja, te akreditovanju fakulteta kao konkurentskoj prednosti na tržištu.

Cilj Foruma je uspostavljanje dijaloga i unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini i regionu.

I ove godine na Forum je pozvano 500 učesnika, među kojima su predstavnici vlada, akademskih i poslovnih zajednica.

Forum će otvoriti dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Kemal Kozarić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Na Ekonomskom forumu 2018 obratit će se ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar finansija Republike Hrvatske Zdravko Marić, ministri u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović i Ismir Jusko, te federalni premijer Fadil Novalić i zamjenik premijera RS-a Zoran Tegeltija.

Učešće u panel diskusiji o vladavini prava potvrdili su najviši predstavnici pravosudnih institucija u BiH: Milan Tegeltija (predsjednik VSTV-a), Ranko Debevec (predsjednik Suda BiH), Gordana Tadić (v.d. glavna tužiteljica), Dalida Burzić, (glavna kantonalna tužiteljica – Sarajevo).

U ime poslovne zajednice na panelima će učestvovati Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH, mr. Lidija Žigić, direktorica NLB banke i Suzana Tihi-Babić, direktorica u Addiko Bank.

Osim profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u Forumu će aktivno učešće imati dekani i profesori ekonomskih fakulteta univerziteta u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skopju.

Partneri Ekonomskog foruma 2018 su: NLB Banka, MS&WOOD, Kakanj Cement (Heidelberg Cement Group), Unicredit, Širbegović Inženjering, Hotel Holiday, HIFA Group, Raiffeisen Bank, BH Pošta, NELT grupa, Sarajevo City Center.

Ovo je drugi godišnji Ekonomski forum koji organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u organizaciji akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Arhiva