Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Uskoro tematska sjednica Vlade FBiH o formiranju cijena električne energije

Uskoro tematska sjednica Vlade FBiH o formiranju cijena električne energije
Sastanak u Vladi FBiH koji je nastavak razgovora između poslodavaca, Vlade i JP Elektroprivreda BiH zbog najavljenog poskupljenja cijene električne energije okončan je bez konačnog dogovora.

"Sve tri strane na razgovoru su bile konstruktivne, predlagale su da dođe do kompromisa. Dijagram kupaca pokazuje da deset kupaca prvih troši 70 posto od ukupne količine. To je jedan podatak koji govori da treba još jednu detaljniju analizu kako pomoći privrednicima. Organizirat će se tematska sjednica Vlade FBiH. Tu će obje elektroprivrede dostaviti svoje analize. Razmotrit ćemo kakva će biti buduća cijena prema privrednicima. Predložit ćemo mjere kako pomoći i promijeniti ako treba određene zakone. Razmotrit ćemo i naknadu za CO2 jer je EP BiH već ušla u taj sistem. Od sljedeće godine trebala bi se i ona plaćati i ona će se povećavati za pet posto svake godine. Razmatrat ćemo i poskupljenja plina" kazao je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je da privrednici očekuje da se udar smanji kako ne bi došlo do negativnih efekata.

"Sve što je u okvirima poskupljenja koje privreda može podnijeti to je u redu, jer imate kompanija koje će moći izdržati 20 do 30 posto, a nekima je puno i ako struja poskupi i za tri do četiri posto. Vlada FBiH će morati da napravi presjek i da analizira stanje. Nadam se da ćemo u naredne dvije sedmice doći do optimalnog rješenja", kazao je Smailbegović.

Istaknuto je da se ne smije ugroziti postojanje elektroprivreda, ali da treba pomoći kompanijama koje većinom troše električnu energiju za rad.