Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Besplatna obuka: Energetske zajednice kao ključni generator za zeleno i održivo društvo


  Četvrtak, Februar 23. 2023

  10:00 h


Privredna komora FBIH u okviru projekta "Business Information Hub", koji se implementira u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta, a finansira Europska Unija i Vlada SR Njemačke, poziva mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP), na BESPLATNU OBUKU na temu: "Energetske zajednice kao ključni generator za zeleno i održivo društvo".

Online obuka će se održati u četvrtak, 23.02.2023. sa početkom u 10h.  

Prijavu za učešće je moguće izvršiti putem linka najkasnije do srijede, 22.02.2023. godine.

Detaljna agenda bit će naknadno dostavljena prijavljenim učesnicima obuke. Prijavljeni učesnici se mole da dan pred obuku, provjere junk/spam foldere u slučaju da su link za pristupanje obuci i agenda završili u neželjenoj pošti.

Energetska kriza je pokazala da su neophodni svi dostupni alati kako bi se ostvarile energijske uštede i zeleni evropski klimatski cilj - ukidanje fosilnih goriva, pretvaranje energetske tranzicije u stvarnost uz učešće građana i lokalnih zajednica. Mnoge zemlje Evropske unije trenutno uvode obavezne mjere i preporuke kako bi ograničile potrošnju električne energije i potaknule njenu odgovornu proizvodnju i korištenje. Energetska tranzicija uz učešće građana i lokalnih zajednica moguća je i u BiH. Energetska politika u Bosni i Hercegovini (BiH) je u nadležnosti entiteta, te u skladu s tim i energetske zajednice su prepoznate u zakonima Republike Srpske (RS), Federacije BiH (FBiH) i Brčko distrikta BiH (BD BiH). Zakonski okvir, načini uspostavljanja energetskih zajednica, te sve koristi energetskih zajednica kao ključnog generatora za zeleno i održivo društvo su neke od tema koje će biti sastavni dio ove obuke.

Poziv za obuku namijenjen je svim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), sa posebnim fokusom na kompanije iz metalnog i drvnog sektora.

Motiv realizacije projekta Business Information Hub je pretvaranje teških vremena za mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) u svojevrsnu priliku, transformacijom trenutne situacije alternativnim putevima koji će istaći upotrebu pametnih i online alata, te tako omogućiti nastavak poslovanja i u ovim izazovnim vremenima.

Više informacija o projektu dostupno je na www.bizhub.ba

"Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

Za dodatna pitanja o projektu molimo vas kontaktirajte:

Anela Karahasan, Projekt menadžer
email: a.karahasan@kfbih.com
tel: 387 33 566 333, i
Armin Hodžić, Tim lider
email: a.hodzic@kfbih.com
tel: 387 33 566 301

Arhiva