Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Dom naroda PSBiH u prvom čitanju jednoglasno podržao ukidanje akciza na gorivo

 Dom naroda PSBiH u prvom čitanju jednoglasno podržao ukidanje akciza na gorivo
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 27.07.2022. godine usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo.

Prvi prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obaveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obaveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Drugi zakonski prijedlog tiče se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH.

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. marta usvojio Zastupnički dom PSBiH.

Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate trebalo bi iznositi nula konvertibilnih maraka (KM), dok će se cijene goriva u BiH smanjiti za 0,35 KM.